10/07/2015

El PP envernissa l’ideari liberal

3 min
EL PP S’APUNTA AL CERCLE
 Com Podem, els populars han incorporat un cercle al renovat logo del partit.

Delegat a MadridAl PP resumeixen el moment delicat que viuen amb una idea molt gràfica: com la Coca-Cola, saben la fórmula de l’èxit, però de tant en tant cal adaptar l’ampolla al gust estètic de les noves generacions. L’any que ve farà 20 anys que José María Aznar va arribar al govern i la cúpula del partit continua buscant les solucions en l’ideari liberal i espanyolista de l’expresident espanyol. És cert que les relacions personals entre ell i Mariano Rajoy fa temps que s’han deteriorat, però políticament continuen veient el món des d’un punt de vista gairebé idèntic. La conferència política que organitza la formació a Madrid ho evidenciarà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la trobada d’avui i demà no en sortirà cap gir radical per intentar remuntar a les enquestes i frenar la fuga de vots a Ciutadans. En primer lloc, perquè els estatuts del PP determinen que els debats reals -els vinculants- són a les convencions i als congressos. És a dir, la sacsejada de veritat no arribarà fins després de les eleccions espanyoles de finals d’any, sobretot si els conservadors perden el poder. I, en segon lloc, perquè la direcció vol aprofitar aquesta conferència per treure la pols a les propostes tradicionals del centredreta i encetar una pugna per l’hegemonia social amb l’esquerra. En definitiva, per inaugurar el xoc ideològic que reclamen la FAES i Esperanza Aguirre.

Ara toca dissenyar un nou envàs per al receptari clàssic, basat en l’immobilisme territorial i els valors liberals aplicats només a l’economia. Els vice secretaris generals que Rajoy va incorporar després de les eleccions del 24 de maig confien en aquest discurs per recuperar la iniciativa i seduir una àmplia majoria d’espanyols, amb el focus posat en els joves. La responsable d’estudis i programes, Andrea Levy, ha explicat aquesta setmana que el seu objectiu serà que el partit lideri tots els debats oberts a la societat defensant la igualtat d’oportunitats d’origen. Intentarà demostrar, diu, que hi ha un “inconformisme basat en les reformes” més útil que no pas el discurs de Podem per donar resposta a la indignació ciutadana.

Primàries aparcades

En els mesos que queden fins a les eleccions, els populars buscaran un canvi d’actitud per ser “proactius” a l’hora d’escoltar la gent, com garanteix el responsable de sectorial, Javier Maroto. La dificultat arribarà a l’hora de plasmar les reivindicacions en el programa electoral sense haver de fer autocrítica. ¿Com es pot combinar un marcat vernís social amb l’obra de govern feta, per exemple, amb l’anomenada llei mordassa? ¿Com es pot trobar el punt d’equilibri entre el triomfalisme de la recuperació econòmica i l’atenció prioritària a la desigualtat? ¿Com es pot assegurar que el PP abordarà sense por tots els debats sense haver d’afrontar la qüestió de l’avortament o girar full de l’oposició al matrimoni homosexual? Totes aquestes qüestions ja apareixen en converses en privat.

La pressió de les forces emergents també ha situat en primer pla plantejaments incòmodes per al PP. Els barons territorials que governen gràcies al suport de Ciutadans, com la madrilenya Cristina Cifuentes -un dels noms que sortirà reforçat de la conferència política-, estan a favor de sumar-se a les primàries per elegir els candidats. Rajoy, però, no ho veu clar i ja ha ordenat aparcar la polèmica per després dels comicis.

Caldrà veure si en aquests dos dies d’intrevencions, una pluja d’idees sense conclusions tancades, hi ha alguna picada d’ullet a Catalunya i al seu finançament. En la conferència, Alícia Sánchez-Camacho serà l’encarregada de plantejar la reforma del Senat que volen els populars.

En privat el discurs de la direcció és que el 27-S serà el moment de recollir els fruits de la feina feta d’oposició dura al procés sobiranista. Altre cop, la reivindicació de les essències aznaristes. El PP presumeix d’haver estat a primera línia i s’hi aferra per plantar cara a C’s. El dubte és si el votant unionista els comprarà la fórmula de sempre.

stats