Política 14/07/2016

El PP envia una oferta de pacte per caçar el sí de C’s

Renuncia a la llei Wert i proposa un acord educatiu

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El PP envia una oferta de pacte per caçar el sí de C’s

MadridPoques cessions en el primer document del PP per intentar recollir suports per a la investidura de Mariano Rajoy. El partit ha posat sobre la taula el seu programa electoral com a punt de partida per negociar amb el PSOE i Ciutadans. Els populars van enviar ahir a tots els partits un document titulat Programa per al govern d’Espanya, que amplia el que Rajoy ja va presentar a Albert Rivera i Pedro Sánchez a principis de febrer. El document d’aleshores tenia 19 pàgines i el d’ara, 55.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què ha canviat? Tímidament el PP abraça reivindicacions del partit taronja: des d’un “acord nacional per a l’educació” -deixant de reivindicar la implantació de la llei Wert- fins a la “promoció d’un bilingüisme integrador” a Catalunya -una forma de llimar la immersió lingüística-, passant per un canvi en el model d’indemnitzacions -l’anomenada motxilla austríaca, perquè l’acomiadament sigui més barat-, una de les propostes estrella de C’s i que el PP ja va recuperar el 20-D. En canvi, l’oferta inclou minses picades d’ullet al PSOE. Rajoy va insistir ahir que està “obert a la negociació, al debat i al diàleg”.

Pacte educatiu

El PP obvia la Lomce mentre s’erosioni la immersió lingüística

Durant la campanya del 26-J Rivera va posar sobre la taula una condició sine qua non per donar estabilitat a un govern del PP: un pacte educatiu que Rajoy fa seu en el document. Com hauria de ser? Es referma en la defensa de l’escola concertada, un programa de suport i de reforç per a alumnes amb necessitats especials, fomentar l’anglès i el control del professorat.

Unitat d’Espanya

Rebuig al referèndum i bateria de mesures recentralitzadores

El document fa una defensa aferrissada de la unitat d’Espanya i destaca el rebuig a “qualsevol intent de consulta o referèndum contrari a l’ordenament constitucional i jurídic”. A més, inclou mesures per llimar competències i dotar de més control l’Estat en l’àmbit educatiu, de la sanitat i dels serveis socials.

Sense tocar la Constitució

El document no inclou la reforma de la carta magna que vol el PSOE

L’única picada d’ullet a la reforma federal del PSOE és que reivindica “un marc d’entesa amb les forces polítiques constitucionalistes a l’hora de donar resposta als reptes que plantegi el debat territorial”.

Negociació del dèficit

Insta a reclamar “flexibilitat” a la UE per complir l’objectiu

El PP proposa un pacte per al creixement i la creació de feina que respecti el compliment del principi d’estabilitat pressupostària pactat amb Brussel·les “fent ús de la flexibilitat que permet la normativa europea”. És a dir, s’obre a negociar l’objectiu de dèficit, tal com defensen PSOE i C’s. El pròxim govern s’enfronta a una multa que pot anar dels zero euros als 2.200 milions per no haver complert l’objectiu del 2015, després que el PP aprovés una rebaixa d’impostos que manté al programa.

Reforma electoral

La limita a nivell municipal i a premiar la força més votada

Rajoy sí que obvia una altra de les pedres angulars del programa de Ciutadans: la reforma de la llei electoral estatal. El document que ha enviat a les altres formacions només promet una reforma perquè governi la llista més votada a nivell municipal.

stats