Política 21/09/2017

El PP s'obre ara a parlar de finançament o reforma constitucional, però manté l'estratègia repressiva

Catalá assegura que el referèndum és "una línia vermella"

Dani Sánchez Ugart
2 min
Rajoy calcula el cost de demanar la suspensió de Puigdemont

MadridUn cop donen per desactivat el referèndum, després de les detencions i confiscacions de dimecres, al PP i al govern espanyol comencen a farcir el discurs propositiu, sense modificar l'estratègia repressiva, que ahir va confirmar Mariano Rajoy. Diversos ministres de l'executiu han incidit aquest dijous en l'oferta de diàleg al Govern amb la línia vermella del referèndum, que continua fora de l'equació. Les ofertes van encaminades a la millora del finançament i a obrir el meló de la reforma constitucional, però tenen com a requisit que l'executiu català abaixi els braços.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És a dir, per primer cop el PP articula una resposta més enllà de l'1 d'octubre, tot i que, en essència, no modifica el discurs que ha anat mantenint en els últims mesos. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, obria foc aquest matí en una entrevista a la Cadena SER en la qual s'ha mostrat disposat a "parlar de tot", fins i tot de la "reforma de la Constitució", però amb la línia vermella de la celebració del referèndum.

En el fons, l'oferta del ministre és la mateixa que ja li va fer el president espanyol, Mariano Rajoy, al de la Generalitat, Carles Puigdemont, quan li va indicar el camí del Congrés si volia encabir el seu projecte a la Constitució: intentar convèncer una majoria parlamentària aclaparadora contrària al dret a decidir que accepti un referèndum.

Ho ha confirmat el vicesecretari de comunicació popular, Pablo Casado, que davant les especulacions d'una possible obertura del PP ha dit que caldrà encetar el debat sobre si a Catalunya s'ha de votar, però amb unes "eleccions autonòmiques", i que la via de la reforma constitucional s'ha de fer amb consensos de partida. El portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, també ha parlat de la possibilitat de diàleg després de l'1 d'octubre, però amb "tots els grups polítics".

El titular d'Economia, Luis de Guindos, per la seva banda, ha ofert en una entrevista al 'Financial Times' que el diàleg sigui sobre el model de finançament. Segons ell, la millor situació econòmica "obre oportunitats per al diàleg", però ha insistit que serà només si la Generalitat retira el referèndum.

stats