Política 05/08/2017

El PP indaga si el Govern té una còpia del cens electoral del 2015

La CUP assegura que el Govern ja té cens, però prefereix mantenir-ne l'origen en secret pel rebuig frontal de l'Estat a la consulta

Europa Press
3 min
Imatge d’arxiu de les urnes i les paperetes que es fan servir habitualment en unes eleccions.

BarcelonaEl PP ha registrat diverses preguntes al Parlament dirigides al Govern en què s'interessa per si l'executiu català té una còpia del cens electoral que es va utilitzar en les eleccions catalanes del setembre del 2015. Recollides per Europa Press, les preguntes dels populars són: "Ha tingut el Govern una llista del cens electoral amb motiu de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya? En cas afirmatiu, ¿n'ha fet alguna còpia ja sigui en format físic o electrònic?". En cas que el Govern hagués accedit al cens, el PP també vol saber si va procedir a la seva "devolució o destrucció", tant del cens original com de l'eventual còpia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cens s'ha convertit en una de les qüestions més polèmiques del referèndum, ja que és clau per a una votació d'aquest tipus, i la Generalitat no ha aclarit com pensa esquivar aquest obstacle.

En una entrevista d'Europa Press, el diputat de la CUP Benet Salellas va assegurar dijous que el Govern ja ho té tot previst: "Ens han dit que tenen un cens i també ens han dit d'on surt, el que passa és que no ho faré públic. És dramàtic, però és així". Admet que el secret que manté la CUP sobre aquest tema "ni és sa, ni és democràtic, ni entra en una lògica política normal", però defensa que és imprescindible pel rebuig frontal de l'Estat a la consulta.

La pregunta del PP va ser formulada abans d'aquestes declaracions, ja que té data del 24 de juliol i va ser tramitada per la Mesa del Parlament en la reunió del 28 de juliol, l'última abans que el Parlament finalitzés el període de sessions.

Maillo avisa que l'Estat està "preparat per defensar la legalitat"

Però no només el PP català investiga els preparatius del referèndum, sinó que des de l'Estat ja fa setmanes que els populars adverteixen que tenen tota la maquinària a punt per respondre a l'1-O. I aquest dissabte ha estat el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, qui ha llençat un nou avís. Maillo ha assegurat que les institucions de l'estat estan "preparades per defensar la legalitat, la igualtat i la sobirania nacional" amb "moderació però amb fermesa".

Per això, el dirigent popular ha tornat a mostrar-se convençut que no es farà un referèndum "il·legal que trenqui Espanya". Des d'Alacant, Maillo ha insistit que el Procés està ple "d'il·legalitats" i de "permanents provocacions" a les quals, ha deixat clar, que el govern espanyol "no hi caurà".

Sense eleccions a la vista

A part, en resposta a una pregunta parlamentària de Cs, la conselleria de Governació ha assegurat que "no ha rebut instruccions ni indicacions" del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per posar en marxa el dispositiu d'unes eleccions autonòmiques. La pregunta sorgeix arran que el 24 de juliol el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar un acord marc de la Generalitat pel qual habilitava un conjunt d'empreses a fabricar material electoral per a l'administració catalana.

Es tracta d'un contracte valorat en 897.000 euros i format per quatre lots: un de sobres electorals; un altre de paperetes; un tercer de manuals d'instruccions per a membres de meses electorals i un últim per a impresos electorals.

En la resposta a la pregunta de Cs, recollida per Europa Press, el Govern insisteix que no hi ha eleccions a la vista, sinó que es tracta d'"un acord merament orientatiu" que no implica que s'executi de forma immediata, sinó quan es consideri pertinent. "No s'ha imputat a cap partida pressupostària l'adquisició de material necessari per celebrar eleccions al Parlament", conclou el Govern a través d'una resposta per escrit que signa la secretària general de la Conselleria, Meritxell Masó.

stats