ELECCIONS 2011
Política 06/05/2011

El PP insta el govern a trobar la manera per impedir que Bildu sigui al 22-M

Diu que la decisió del TC és "una mala notícia", però "no definitiva"

Efe
2 min

BarcelonaEl PP respecta la decisió del Tribunal Constitucional de permetre Bildu presentar-se a les eleccions del 22 de maig, la considera "una mala notícia", però "no definitiva", i per això, insta el govern a presentar un recurs al Suprem si durant la campanya conegués factors que puguin conduir al seu lació. És per això que el Partit Popular, com assenyala en un comunicat, reclama a l'Executiu que doni instruccions a les forces policials perquè segueixin recollint "els elements de convicció" que provin, diu, que en veritat tots els integrants de les llistes de Bildu "ho siguin en nom de la democràcia i mai en nom i al servei de l'estratègia d'ETA".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la nota, el PP recorda que en la nova llei electoral hi ha vies per impedir la concurrència electoral de la coalició si efectivament queda demostrat que obeeix a una estratègia d'ETA. Una d'elles és la interposició d'un nou recurs davant el Suprem si durant la campanya electoral que avui ha començat "es tingués coneixement de circumstàncies que impedeixin la presentació de candidatures". Indica el PP al Govern que té de termini fins al dia 12.

No obstant això, la posició oficial del partit que dirigeix Mariano Rajoy és la de respecte a la decisió d'una "minsa majoria" del ple de l'alt tribunal, segons destaca a la nota. No evita això que Recalquem en el seu comunicat que lamenta la decisió, sobretot quan el Suprem ja havia declarat que Bildu és "una estratègia dissenyada per ETA". Després de dir que "valora de forma especial la posició dels que han anunciat un vot particular", el PP insisteix que el TC ha donat peu a una "mala notícia", encara que "no definitiva", ja que hi ha "vies successives d'impugnació" .

"Per això, el Partit Popular reitera la necessitat de desemmascarar qualsevol fórmula fraudulenta que permeti al braç polític d'ETA o als seus coalitzats eludir la llei, concórrer a unes eleccions democràtiques i obtenir representants en les institucions mentre ETA no abandoni les armes", es diu en el comunicat.

Afirma que "l'experiència demostra que, malgrat l'aparença de distanciament dels candidats, és ETA qui exerceix el control". A més dels instruments esmentats per tancar el pas electoral Bildu, els populars remarcar que fins i tot amb els electes i proclamats, la llei electoral permet al Govern de presentar una demanda d'il.legalització del partit o de les forces que integren la coalició.

Per a això cal demostrar que "s'han convertit en instruments d'ETA". També cal demanar la suspensió cautelar de la proclamació dels seus electes i evitar que prenguin possessió. Una altra opció, insisteix el PP, és l'aplicació de "la incompatibilitat sobrevinguda" dels càrrecs, una nova figura de la llei electoral. La direcció dels populars comptava amb aquesta decisió del TC des de primeres hores del matí donat el nou joc de majories de l'alt tribunal, encara que segueix pendent la renovació de la quota que correspon al Congrés.

stats