Política 05/02/2016

El PP intenta forçar que Sánchez se sotmeti a la investidura el 22 de febrer

Els populars utilitzen un article del reglament del Congrés que els permet sol·licitar un ple, però la decisió final és potestat del president del Congrés, el socialista Patxi López, que vol donar més marge a Sánchez per negociar

Ara / Acn
2 min
Pedro Sánchez manté el seu rebuig a pactar amb Rajoy

BarcelonaEl PP vol apressar Pedro Sánchez a buscar un acord i farà servir tots els mecanismes que preveu el reglament del Congrés per intentar forçar que el secretari general del PSOE se sotmeti a un debat d'investidura quan abans millor. En concret, els populars volen que la votació sigui el proper dilluns, 22 de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, els populars volen escurçar el marge de maniobra del PSOE per assolir un pacte amb les altres formacions, de manera que han registrat la petició perquè s'apliqui l'article 54 del reglament del Congrés, que diu que el president de la cambra haurà de convocar un ple (no diu d'investidura) per iniciativa pròpia, a petició de dos grups parlamentaris o bé d'una cinquena cambra dels membres de la cambra. El PP, amb 123 diputats, supera amb escreix la cinquena part de la cambra (70 diputats).

El cert, però, és que el PP no ho té fàcil per sortir-se'n amb la seva. I això que és previsible que la Mesa del Congrés accepti l'escrit (el PP, amb tres representants, només hauria de pactar amb Ciutadans, Podem o el PSOE, amb dos representants cadascun, perquè l'escrit prosperi) i per tant obligui la Junta de Portaveus a debatre-ho i els grups a pronunciar-s'hi. Ara bé, aconseguir que el ple d'investidura sigui el 22 són figues d'un altre paner. I és que encara que Podem també demana accelerar els terminis, la decisió final és potestat del president del Congrés, el socialista Patxi López, que ja va acceptar la petició de Sánchez de donar-li entre "tres setmanes o un mes" per negociar.

Aquesta maniobra del PP arriba encara que el seu candidat, Mariano Rajoy, argumentés fa dues setmanes que no se sotmetia a la investidura per no iniciar el compte enrere per a la convocatòria d'unes noves eleccions, que se celebrarien si no hi ha president investit dos mesos després del primer debat d'investidura.

No allargar en el temps "el caprici" de Sánchez

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha justificat aquesta maniobra per evitar que els terminis es demorin indefinidament. Segons ell, el calendari del PSOE "obre una situació d'inestabilitat política" que allarga molt "el caprici de Sánchez" de voler ser president.

Ara que el PSOE té la iniciativa per formar govern, el PP considera que "dilatar" el temps seria una "burla al sistema". Per als populars, fer un ple 63 dies després de les eleccions és una data "raonable" que dóna un marge suficient a Sánchez per dir si té els suports suficients.

Un joc d'interessos creuats

Enmig del maremàgnum de les converses, el control dels tempos és clau. Podem i el PP tenen pressa per escurçar els terminis. Els primers perquè creuen que la sobreexposició els perjudica, i els segons perquè volen recuperar les regnes de les converses quan abans millor.

Amb tot, però, el botó 'nuclear' està en mans de Patxi López, que vol donar marge a Sánchez per negociar. Quan fixi data pel debat d'investidura, començarà el compte enrere: hi haurà dos mesos per elegir president. Si no, urnes una altra vegada.

stats