TRANSPARÈNCIA
Política 04/07/2015

El PP intenta desactivar Bárcenas publicant els comptes del 2014

El 27% de les donacions privades provenen de Catalunya

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Foto de família del nou govern espanyol després del relleu de Wert. L’extresorer del PP ha implicat Rajoy en la caixa B del PP.

MadridCop de timó de la direcció del PP per intentar evitar que Luis Bárcenas l’esquitxi. Un dia després que l’extresorer del PP impliqués tant Mariano Rajoy com José María Aznar en la caixa B del partit, els populars van decidir ahir fer un pas endavant en transparència i publicar a la seva pàgina web un balanç detallat dels seus comptes anuals del 2014. La formació presumeix de ser així el primer partit a Espanya que despulla tots els números davant dels ciutadans, ja que la nova llei de transparència no obliga a publicar els balanços anuals fins l’any que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els comptes, però, es fan públics amb algunes confusions. Queda clar que el PP viu bàsicament de diner públic, de la mateixa manera que la majoria de formacions. El 2014 van rebre més de 58 milions d’euros en subvencions, mentre que els diners dels afiliats, aportacions de càrrecs públics i donacions privades no arriben als 14 milions d’euros. És en aquest últim apartat on no acaben de casar els números.

Falta d’informació

Segons els comptes del PP, Catalunya és la comunitat de l’Estat que aporta més al partit en donacions: 86.069 euros, un 26,5% d’un total de 323.778 euros. Ara bé, en el PDF penjat a la seva web hi falten les donacions de fins a sis comunitats espanyoles, inclosa Madrid. Sorprenentment, segons fonts populars consultades per l’ARA, els territoris que no hi figuren és perquè no van rebre cap donació privada. El 2014 aquestes donacions encara podien ser d’empreses i no només de persones físiques, una situació ja prohibida des de març d’aquest any per la llei de control econòmic financer dels partits.

Tot i estar l’any passat encara immersos en les retallades, el PP va contractar fins a 26 persones més, amb una plantilla de 484 treballadors arreu de l’Estat i un cost en personal de 30,9 milions d’euros, que absorbeix més de la meitat de les subvencions. A més, va gastar en les eleccions europees fins a 11,5 milions d’euros, per sobre de la subvenció que li tocava, de gairebé nou milions d’euros. Malgrat això, va tancar l’any amb un saldo positiu de 4,5 milions d’euros, deu menys que el 2013.

Part d’aquests beneficis els ha destinat a eixugar el deute que té amb fins a 43 crèdits hipotecaris i quatre préstecs amb un total de quinze entitats financeres. El gruix del deute el té amb Banesto, amb qui van comprar la seva seu central al carrer Génova de Madrid. D’aquest edifici encara n’han de pagar 16,6 milions d’euros, tot i que ja n’han amortitzat cinc en l’últim any. La resta de crèdits els tenen, de més a menys, amb Banco Popular, La Caixa, l’antiga CAM, BBVA i un reguitzell de caixes d’arreu de l’Estat ara ja desaparegudes. Segons fonts del PP, és la primera vegada que el comitè executiu nacional coneix amb tant detall els comptes del partit.

stats