Política 29/10/2014

Els esvalotadors expulsats de l'hemicicle han accedit al Parlament invitats pel PP

Fonts parlamentàries confirmen a l'ARA que el grup de representants del 'Movimiento 12 de Octubre' han accedit a l'hemicicle gràcies a una invitació dels d'Alícia Sánchez-Camacho. De fet, entre els esvalotadors hi figurava el cap de llista del PP a Tona

M.colomer / R.tugas
2 min
Un dels esvalotadors, en el moment d'abandonar l'hemicicle, amb la mà alçada / PERE VIRGILI

Barcelona"Viva España! Somos españoles os guste o no!". Enmig d'aquests crits han hagut de ser expulsats de la tribuna de convidats de l'hemicicle del Parlament un grup que s'ha autoidentificat com a representants del 'Movimiento 12 de Octubre'. Però com han accedit a la cambra? Els havia convidat el PP d'Alícia Sánchez-Camacho, segons han confirmat a l'ARA fonts parlamentàries. De fet, un dels esvalotadors era directament el cap de llista del PP a Tona, Francisco Ribas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els esvalotadors -un d'ells ha marxat de l'hemicicle fent la salutació feixista amb el braç alçat, en una instantània captada per a l'ARA pel fotoperiodista Pere Virgili- no han volgut revelar a la sortida de l'hemicicle qui els havia convidat. Si bé algunes informacions els situaven d'entrada a l'òrbita de Vox, el partit d'Alejo Vidal-Quadras, el cert és que la invitació l'havia tramitat el PP. Segons ha pogut saber l'ARA, el grup parlamentari d'ERC ha demanat a la Mesa del Parlament que informi als grups sobre qui ha convidat els esvalotadors i per exigir-los explicacions i valorar responsabilitats.

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha registrat aquest mateix dimecres al Parlament una petició a la Mesa davant "el fet gravíssim" que ha tingut lloc pel qual "un convidat ha fet la salutació feixista". En aquest sentit, la coalició demana que s'informi "públicament de quina persona o grup parlamentari ha convidat aquesta persona" i que es "prohibeixi a partir d'avui l'accés al Parlament a la persona que ha realitzat la salutació feixista". També el PSC ha demanat explicacions a la Mesa del Parlament per identificar qui els ha convidat.

"Fàstic" per un gest feixista al Parlament

Els incidents provocats pels autoanomenats representants de 'Movimiento 12 de Octubre' han desembocat en la reacció dels grups parlamentaris. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha recordat que la salutació feixista és un delicte en les democràcies avançades del món, i en especial en els països que han patit el jou de dictadures feixistes com Itàlia o Alemanya i ha deplorat que no sigui així a Espanya.

El coordinador nacional d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha expressat al seu Twitter "vergonya i fàstic" de veure el "gest feixista" al Parlament de Catalunya per part d'un dels invitats pel PP. També s'hi ha referit el portaveu de la CUP, David Fernández, en un tuit: "Els del 'No podeu votar'. Salutacions feixistes al Parlament i crits de 'Viva España'. Convidats pel PP". De fet, Fernández ha explicat que dins l'hemicicle, Albert Rivera (C's) s'ha dirigit a la diputada del PP Dolors Montserrat rentant-se les mans dels esvalotadors i insinuant que els havien invitat des de la bancada del PP.

Lluny de condemnar-ho, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, se n'ha rentat les mans i s'ha limitat a dir que "cadascú és responsable del que fa" i ha titllat d'hipòcrita, en canvi, que no es parli i no es condemnin els 'escratxes' a les seus del PP.

https://twitter.com/HiginiaRoig/status/527412368058617856

stats