Política 07/07/2011

El PP ja governa a Extremadura

Esquerra Unida ha consumat la rebel·lió a la direcció estatal i s'ha abstingut

Joan Rusiñol
2 min

MadridJosé Antonio Moango és des d'avui el nou president d'Extremadura. S'ha consumat un canvi històric i, per primera vegada, el PSOE ha perdut el govern autonòmic. El primer president del PP ha guanyat la votació per 32 vots a favor, els del seu grup, 30 en contra, dels socialistes, i les 3 abstencions claus d'IU. Aquest gest, contrari a les directrius de la direcció estatal de la coalició, ha comportat que la direcció estatal hagi obert expedient informatiu als tres diputats autonòmics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El coordinador federal, Cayo Lara, va assegurar que no prendria cap mesura disciplinària fins que s'hagués fet la votació. No perdia l'esperança. Avui, en un comunicat, la formació ha tornat a mostrar el rebuig cap a la decisió extremenya i ha deixat clara la seva "desautorització" política. El diputat al Congrés, Gaspar Llamazares, fins i tot ha demanat perdó a través de Twitter. El portaveu d'IU a l'assemblea d'Extremadura, Pedro Escobar, ha dit que avui s'havia "tret un pes de sobre" i no creu que la formació els acabi expulsant. Ha recordat que fa 40 anys que milita al PCE.

Monago ha recuperat el to nacionalista d'antecessors seus, com el socialista Juan Carlos Rodríguez Ibarra, i ha dit que quan hi hagi problemes apel·larà "als colors de la bandera" per buscar la unitat. Ha assegurat que el seu executiu serà "dels millors". El ja expresident Guillermo Fernández-Vara ha ofert mà estesa però farà una oposició "exigent". La felicitació entre els dos dirigents ha estat molt freda, tot i que Monago ha elogiat la persona del president sortint.

IU ha provat de rentar-se les mans de la decisió final i ha recordat que ells no votaven a favor de ningú. La seva actitud, d'acord amb el mandat de les bases, ha decantat el poder cap a la dreta. Escobar ha dit que el reglament els obliga a "triar entre A o B" encara no els agradin ni els uns ni els altres. Tot i això, ha estat crític amb els socialistes i ha assegurat que, només tenint en compte la gestió que han fet els últims tres anys, ja tenien prou arguments per no donar-los suport.

La pinça denunciada pel PSOE entre PP i IU s'ha consumat. També a la diputació foral d'Àlaba, on els vots d'Esker Batua –que es votarà a si mateix– permeten que el nou diputat general sigui del PP i no pas del PNB, que tenia el suport de Bildu. A Navarra, en canvi, els socialistes van permetre que tornés a governar la dretana Unió del Poble Navarrés.

stats