Política 26/08/2011

El PP justifica el 'no' al referèndum pel "caràcter tècnic" de la reforma

La portaveu parlamentària diu que Rubalcaba no ha participat en les negociacions, que el seu partit en cap moment volia xifres i que ha aconseguit fixar el límit màxim de deute al 60% del PIB el 2020, establir que l'austeritat "passa de ser una opció a una obligació" de totes les administracions, i no fixar el sostre de despesa en cap moment

Miquel Codolar
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } La portaveu parlamentària del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, ha destacat que Zapatero i Rajoy han tancat “un bon acord de reforma constitucional” des del punt de vista econòmic, social i polític que reforçarà la confiança en l'economia espanyola, garantirà el manteniment de la despesa social i marcarà un consens "clau" en la primera de les reformes estructurals que ja tenia previstes fer el PP. Ha dit que amb la "constitucionalització" de l'austeritat pressupostària, "l'austeritat i la responsabilitat ja no són una opció, sinó una obligació per a totes les administracions públiques i tots els gestors".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la possibilitat de fer un referèndum, Sáenz de Santamaría ha defensat que no se celebri perquè la reforma és "tècnica", i perquè els diputats que la votaran "representen prop del 90% de la sobirania".

Pel que fa a les converses que el grup parlamentari del PP ha mantingut amb el del PSOE fins a les dues de la matinada d'aquest divendres, després de lliurar la proposta de reforma constitucional al registre del Congrés dels Diputats, Sáenz de Santamaría ha agraït al portaveu del PSOE, José Antonio Alonso, “l'ambient i la lleialtat” amb què han dut a terme una negociació “fluïda i àgil”, i ha exposat que en cap moment ha tingut cap contacte amb el candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, en contra del que defensa el PSOE.

Ha assegurat que el PP ha aconseguit el que des del principi plantejava, ja que ha exposat que en cap moment volia parlar del sostre de despesa ni de xifres al text constitucional, tal com va passar. Ha afegit que un dels últims punts que es van pactar és que el límit màxim del deute coincidirà amb el valor de referència del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, és a dir, el 60% del PIB. Amb aquestes xifres, el coordinador econòmic del PP ha indicat que Espanya és, amb aquesta reforma, "el país més compromès amb Europa". Sáenz de Santamaría ha insistit en que "Espanya aposta per l'euro" amb l'acord “per ser un pilar essencial en la construcció europea”.

Sáenz de Santamaría ha explicat que el líder del PP, Mariano Rajoy, ha mantingut contactes també amb el líder de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, però no ha volgut explicar els termes de la conversa. Ha volgut tranquil·litzar les autonomies dient que "cadascú pot fer la seva pròpia política, però en el benentès que tots som conscients que s'han de prendre decisions amb responsabilitat". Ha indicat que el text "respecta l'autonomia de totes les administracions públiques" perquè "totes les administracions són Estat" i que la decisió s'ha pres "des del màxim respecte a l'autonomia i l'autogovern, que cadascú prengui les decisions oportunes, però sabent que s'ha de traçar un camí d'estabilitat pressupostària".

stats