Política 22/08/2016

El PP no veu "cap obstacle insalvable" per arribar a un acord amb C's

Els liberals assenyalen discrepàncies en el terreny econòmic que deixaran per al final i s'obren a rebaixar les exigències en matèria anticorrupció

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El vicesecretari d'organització del PP, Fernando de Páramo, i la vicesecretària d'estudis i programes del PP, Andrea Levy, amb el secretari general del grup de C's al Congrés, Miguel Gutiérres, durant un recés de l'equip negociador. EFE

MadridPP i Ciutadans han començat les negociacions exprés per a un acord d'investidura amb "coincidències importants" en el terreny econòmic i laboral. Quan falten només vuit dies per a l'inici del debat d'investidura de Mariano Rajoy, els populars no veuen "cap obstacle insalvable" per arribar a un acord amb els liberals, mentre que els de Rivera assenyalen "serioses discrepàncies" en el terreny laboral –el més espinós i extens per a les dues parts– que deixaran "per al final".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els dos equips negociadors s'han reunit aquest matí més de quatre hores per traçar les línies mestres d'un document amb un total de cinc eixos que hauria de veure la llum abans del 30 d'agost. Aquesta tarda seguiran amb les negociacions, que està previst que s'allarguin tota la setmana. Cap de les parts ha volgut revelar quins són els punts més espinosos. Sobre la taula hi ha l'exigència de C's d'un complement salarial per a les famílies amb sous més baixos, el contracte únic –tot i que amb una reducció de contractes ja ho veurien amb bons ulls– i la motxilla austríaca –que cada treballador destini a un fons diners cada mes per a la seva indemnització si és acomiadat.

Fonts populars són optimistes sobre el ritme de les negociacions i creuen que el document es podria firmar ja divendres. Descarten que no arribin a bon port, mentre que C's manté que fins que no s'arribi al final no es pot parlar d'un pacte global per a la investidura. "Queda molt per parlar", ha dit el secretari general del grup parlamentari de C's, Miguel Gutiérrez, que espera una "setmana frenètica i intensa de feina"

Rebaixes en matèria anticorrupció

Amb tot, el PP ja ha aconseguit rebaixar una de les exigències de Rivera: separar "immediatament" qualsevol càrrec públic imputat per corrupció política. És a dir, que "els imputats per corrupció política no s'asseguin al govern ni als escons si Ciutadans està en una negociació", com va dir fa menys de dues setmanes el líder del partit taronja.

Els liberals han rebaixat aquest matí aquesta exigència a l'àmbit només estatal, i després de la reunió els dos partits han coincidit que aquesta mesura encara no s'ha tancat, malgrat que Rajoy va dir que subscrivia les sis condicions prèvies de Rivera. És més, el vicesecretari d'organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha assegurat que són condicions que encara no estan en vigor i que només aplicarien si Rajoy és investit president.

Poques hores abans, el secretari de comunicació de C's, Fernando de Páramo, assegurava que aquesta condició ja estava en vigor. En declaracions a la premsa durant un recés de la reunió per dinar, Gutiérrez l'ha contradit i no ha volgut entrar a matisar si es tracta dels imputats a nivell estatal o autonòmic ni si aquest acord ja està en vigor.

stats