POLÍTICA
Política 25/07/2012

El PP retreu a Mas el debat pel pacte fiscal en ple escenari de rescat

La líder dels populars catalans no esclareix si s'abstindrà en la votació, malgrat que el to moderat i el compromís d'actuar amb "responsabilitat" ho fa preveure. Nega que el pacte fiscal sigui la solució als problemes financers catalans

M.colomer
2 min
Alícia Sánchez-Camacho al ple del Parlament sobre el pacte fiscal / PERE VIRGILI

BarcelonaEn un escenari de rescat de les finances de la Generalitat, el debat no hauria de ser el pacte fiscal, sinó les polítiques per sortir del sotrac. Aquesta ha estat l'argumentació de la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, per retreure al president de la Generalitat, Artur Mas, que aquest dimecres el debat polític a Catalunya sigui el pacte fiscal i no les "explicacions sobre la situació d'emergència nacional" de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Deu aquesta explicació i resposta al poble de Catalunya", ha asseverat Camacho, que no ha esclarit si finalment el seu grup s'abstindrà al finançament, tal com havia dit. Ara bé, el cert és que d'acord amb el seu to moderat i al compromís d'actuar amb "responsabilitat" es pot extreure que finalment s'abstindrà, per evitar, d'aquesta manera, que es reprodueixi la marginació de la dreta espanyola en l'escenari polític català que va suposar la batalla frontal del PP contra l'Estatut, ara ja fallit.

No és la solució a tots els problemes

Sánchez-Camacho ha endurit el discurs contra Mas per haver erigit el pacte fiscal en la solució de pràcticament totes les adversitats que assetgen Catalunya: "El debat del pacte fiscal és important, però vostè no pot pujar a aquesta tribuna dient que és la solució a tots els problemes".

Ara bé, ha reconegut la "legitimitat" del Govern per presentar la seva proposta de model. I ha ofert "mà estesa" sempre que el nou finançament sigui una revisió de l'actual model, dins el règim comú. Però ha advertit que qualsevol proposta feta "contra Espanya", que busqui el "xoc de trens" entre Catalunya i Espanya –el model de CiU, ERC i ICV-EUiA ho busca, a criteri seu–, no només no comptarà amb el PP, sinó que s'estimbarà contra el 'no' de Madrid i generarà frustració. Sánchez-Camacho, amb referències constants a la política espanyola, ha negat la deslleialtat permanent de l'Estat amb Catalunya, cosa que ha aixecat els comentaris a l'hemicicle del Parlament. Davant el rebombori generat, la líder dels populars catalans no s'ha pogut estar de recordar que la Generalitat pot pagar les nòmines dels funcionaris per les transferències –amb comptagotes– de l'Estat.

stats