11/07/2015

El PP vol reforçar el partit que guanyi amb una “prima” d’escons

3 min
La plana major del PP va reunir-se ahir en una conferència política que posarà les bases del programa electoral per a les generals.

MadridDesprés de dies marcant distàncies amb Grècia, ara el PP s’emmiralla en el sistema electoral d’aquest país per intentar reforçar el partit que guanyi a les urnes. Els populars han pres bona nota de les noves aliances de l’esquerra espanyola i comencen a perfilar un tallafoc a aquest tipus de pactes. A la primera jornada de la conferència política que celebren a Madrid van posar sobre la taula una “prima de governabilitat” en forma de més escons per a la formació que quedi en primera posició per intentar assegurar que formarà govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general dels conservadors al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro, va explicar que aquest premi s’atorgaria quan s’arribés a un determinat percentatge de vot i s’aconseguís una distància notable amb la segona força. Manté, a més, la idea de les dues voltes per als ajuntaments. Les iniciatives que es plantegen en aquest fòrum, però, no són conclusions vinculants i només algunes formaran part del programa electoral de Mariano Rajoy per a les eleccions de finals d’any. Ara bé, és evident que el nou mapa electoral ha accelerat la preocupació del centredreta per buscar mecanismes que dotin de més “estabilitat” el sistema, en paraules de Bermúdez de Castro. Tant el president espanyol -que va fer una breu intervenció no prevista- com la secretària general, María Dolores de Cospedal, van aprofitar la inauguració de les jornades per carregar contra la nova esquerra i el sobiranisme. L’expresidenta de Castella-la Manxa va avisar que aquests moviments polítics posen en risc unes llibertats que “no són irreversibles”.

Finançament anivellador

En els dies previs a la conferència, la cúpula del carrer Génova ha insistit que aquest no era el lloc per decidir si assumien el sistema de primàries per elegir els seus candidats, com ja fan la majoria de formacions polítiques. No obstant això, conscient de la pressió social, sobretot allà on depenen de Ciutadans, Cospedal va obrir la porta a una participació “directa” dels militants a l’hora de triar els presidents provincials, regionals i l’estatal del PP. D’acord amb els estatuts, escollint el màxim líder del partit també estarien decidint qui és el candidat a la presidència del govern espanyol.

Aquesta és una qüestió que incomoda les files conservadores, acostumades a un funcionament molt jerarquitzat. De fet, la número 2 de Rajoy va esquivar el terme primàries, que els últims dies han provat de deslegitimar aferrant-se als casos en què només hi ha un únic candidat -com ha passat a C’s o al PSOE- i a aquells en què no s’ha respectat l’aspirant més votat, com va passar amb el socialista Tomás Gómez, a qui Pedro Sánchez va apartar de la cursa a Madrid. En qualsevol cas, Cospedal va deixar clar que si s’estudien retocs en les fórmules d’elecció dels dirigents serà en un congrés l’any que ve i que, per tant, ningú competirà amb Rajoy per ser el cap de llista a la Moncloa. Ahir també es va posar sobre la taula la limitació de mandats a vuit anys.

Les intervencions que es van poder escoltar ahir a la tarda van evidenciar que, més enllà d’algunes modulacions significatives del discurs, l’ADN dels populars es manté. La responsable d’Estudis i Programes, Andrea Levy, ja havia avisat que les respostes per tornar a seduir l’electorat desencantat calia buscar-les en una posada al dia de les essències liberals. En el relat territorial, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va ser l’encarregada de prometre una reforma del sistema de finançament la legislatura que ve -ajornada aquest mandat- que, a parer seu, ha de servir per igualar encara més els espanyols i augmentar la “solidaritat”. Com era previsible, cap picada d’ullet a un model específic que pugui satisfer les necessitats de Catalunya.

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va defensar una proposta perquè el Senat esdevingui la cambra legislativa on es faci la primera lectura dels estatuts d’autonomia, les lleis de finançamet i on s’abordin els grans debats que generen “tensions territorials”. Tot i reivindicar la cambra alta -diu que a cada espanyol li costa només un euro a l’any-, va admetre que calia fer-hi ajustos. Aquest és un dels pocs punts de contacte amb la reforma constitucional del PSOE. Com va fer Pedro Sánchez fa uns dies, a l’escenari del PP tampoc no hi va faltar la bandera d’Espanya.

stats