BERGA
Política 07/05/2015

El PP, víctima del TC: es queda sense llista a Berga

Fins a cinc capitals de comarca no tenen candidatura popular i en sis més tampoc s’hi presenta el PSC

Núria Orriols / Laia Vicens
3 min
El PP, víctima del TC: es queda sense llista a Berga

Els berguedans no tindran l’opció de votar el PP el pròxim 24 de maig. El Tribunal Constitucional (TC) ha tombat finalment la llista dels populars a Berga, de manera que Antoni López-Noguera, l’únic regidor del partit d’Alícia Sánchez-Camacho al Berguedà, no podrà ser a la cursa per l’alcaldia. Segons diverses fonts locals, l’alt tribunal no ha admès el recurs d’empara que havia presentat el PP, en considerar que no se li ha vulnerat cap dret fonamental.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és la resposta al recurs que havien interposat els populars després que la Junta Electoral i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tombessin la seva candidatura en detectar-hi irregularitats. I és que un dels seus integrants -el número 14- apareixia també en una llista d’UPyD a Galícia. En el recurs d’empara, els populars argumentaven que s’havia vulnerat el seu dret a presentar-se a les eleccions, ja que la Junta Electoral no els havia donat un marge de temps suficient per reparar els errors de la seva llista.

Fitxatge doble del candidat de Ferrol

La història és rocambolesca. El PP va constatar fa dies que el seu número 5 a Berga, d’origen peruà, no constava en el cens. Per evitar problemes amb la Junta (es tracta d’un requisit imprescindible), el PP va presentar una modificació de la seva candidatura a la Junta Electoral. La nova configuració incorporava com a número 14 Roberto Moreno i la resta de candidats pujaven un lloc a la llista.

Ara bé, quan tot semblava solucionat, la Junta Electoral va rebutjar la candidatura del PP a Berga. Per què? El nou fitxatge dels populars, el número 14 de la llista, ja figurava en una candidatura a l’altra punta de l’Estat: a les llistes d’UPyD de Ferrol, a Galícia. Aquest doble fitxatge, però, no estava autoritzat pel mateix Roberto Moreno, segons apunten fonts populars. Moreno no sabia que constava a les files de la formació de Rosa Díez. La versió del PP de Berga és que el partit magenta va usar les dades i el DNI del seu número 14 per farcir la seva llista “sense el seu consentiment”.

Tot i l’embolic, fonts populars apuntaven que la situació era “superable”. El PP de Berga va presentar un recurs contra la decisió de la Junta Electoral davant del TSJC. Els conservadors esperaven que la situació es pogués “arreglar” en un parell de dies i afirmaven que el compromís de Roberto Moreno era amb els populars de Berga. Però, al final, les coses no han anat com volien.

El TSJC va desestimar el seu recurs, donant la raó a la Junta Electoral. Després d’aquest primer cop de porta, el PP va apel·lar al Tribunal Constitucional, un recurs que l’alt tribunal no ha admès a tràmit perquè no considera que se’ls hagi vulnerat un dret fonamental.

Berga no serà l’única capital de comarca on el PP no es presenta. A Moià (Moianès) i a Sort (Pallars Sobirà), dos municipis on sí que va concórrer el 2011, no hi tindrà llista. A Falset (Priorat) i a Montblanc (Conca de Barberà) tampoc hi ha candidatura popular. Mentre que el PP no es presenta en cinc capitals de comarca, en sis no s’hi podrà votar el PSC. Com fa quatre anys, a Gandesa no hi ha candidatura socialista. Puigcerdà (Cerdanya) i Moià també perden la llista electoral del PSC. Més greu són els casos de Montblanc, les Borges Blanques (Garrigues) i Banyoles (Pla de l’Estany), on el PSC tampoc es presenta tot i tenir-hi regidors.

stats