POLÍTICA
Política 14/05/2013

El Govern adapta la pròrroga del pressupost al dèficit de l'1,2% i crida a fer pinya davant Madrid

Amb la mesura, els departaments podran relaxar la retallada. El portaveu del Govern fa una crida a les formacions catalanes per fer pinya amb el Govern per aconseguir un límit de dèficit "acceptable"

Oriol March / Marc Colomer
2 min

BarcelonaEl Govern es manté ferm davant l'immobilista de l'Estat en el repartiment del sostre de dèficit a les comunitats autònomes. El consell executiu ha aprovat aquest dimarts una adaptació de la pròrroga pressupostària a la nova previsió de l'objectiu de dèficit del 2013 establert per la UE. Amb la mesura, els departaments tindran més marge de despesa, del 72%, respecte al 2013 que suposava el 0,7% de dèficit, al 86%, que representa l'1,2 actual. Això sí, el portaveu del Govern ha expressat que la voluntat del Govern passa per aprovar nous pressupostos, si bé també ha afegit que l'executiu "no pot portar al Parlament ni aprovar uns pressupostos a qualsevol preu". Amb aquest relaxament pressupostari dels departaments, el Govern podrà obrir "amb caràcter limitat" línies de subvenció fins ara aturades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això sí, Homs ha fet un "prec" als partits catalans perquè facin "pinya" a l'entorn de la demanda al govern espanyol perquè autoritzi un dèficit aproximat del 2,1% que ha exigit el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. “Hi ha una situació de l'1,2% que no compra ni tan sols el PP, que sabem que és més que insuficient i no és assumible i ara hem de fer pinya perquè això canviï”, ha asseverat Homs, que ha insistit que la pròrroga pressupostària és l'única eina de pressió que té a les mans el Govern per forçar l'Estat a redistribuir de forma equitativa la capacitat d'endeutament. Ha insistit que la situació financera és "horrorosa", i per això ha demanat a tots els partits que "ajudin" el Govern davant una situació "inacceptable".

Millo, "el morós"

Després que el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, hagi negat a RAC1 que el govern espanyol degui res a la Generalitat −CiU i ERC quantifiquen en 8.000 milions la quantitat que l'Estat deu a Catalunya en compliment de lleis com el mateix Estatut−, Homs ha etzibat: "És típic del morós no admetre el deute".

stats