Política 20/12/2012

El PSC anuncia que s'abstindrà en totes les votacions sobre el dret a decidir per no posar "pals a les rodes"

Artur Mas retreu a Pere Navarro que "no es vulgui mullar" en el procés per "comoditat"

Sara González
2 min

BarcelonaEl líder del PSC, Pere Navarro, ha anunciat durant la seva intervenció en el ple d'investidura que el seu partit s'abstindrà "en totes i cadascuna de les votacions" que afectin el dret a decidir per "no posar pals a les rodes". "Permetrem que vostè i el seu soci tirin endavant el seu pacte", ha assegurat Navarro, que ha puntualitzat que ara està en mans d'Artur Mas i Oriol Junqueras que s'aconsegueixi un referèndum "legal i acordat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer secretari dels socialistes ha lamentat que CiU i ERC hagin "privatitzat el dret a decidir" i ha defensat que el seu partit també aposta per aquesta via. Malgrat tot, ha anunciat que, donat que Mas té "el pacte fet, el procés decidit i el camí escrit", el PSC no l'entorpirà i se'n mantindrà al marge. Tot i això, ha deixat clar que si es convoca el referèndum el PSC defensarà el no a la independència.

El candidat a president, Artur Mas, ha assegurat que la decisió del PSC “és tèbia i còmode” i demostra que realment “no vol mullar-se” en el procés i ni tan sols esperarà a conèixer el contingut de cada votació per veure si estan a favor o en contra. “És xocant i sorprenent”, ha dit Mas. El futur president també ha dit que fer un referèndum “legal” també és el propòsit del seu Govern, però li ha recordat que no posi com una “condició ineludible” que sigui acordat amb l'estat perquè depèn d'un PP que té majoria absoluta.

Navarro ha volgut demanar al futur president que almenys "eviti frases del tipus 'convocarem un referèndum per guanyar-lo'", i li ha recordat que els referèndums "sempre es guanyen, perquè els guanya el poble", que és qui finalment decideix. Mas li ha replicat que quan governava Pasqual Maragall es va fer un referèndum per l'Estatut i des del Govern es va fer campanya per guanyar-lo. El líder del PSC ha reiterat que l'aposta de la seva formació és una reforma constitucional en sentit federal per trobar un encaix còmode de Catalunya a Espanya. "Veurem quants aliats troben al PSOE i a Espanya en general", li ha etzibat Mas.

Però malgrat el seu anunci de no ser una pedra en el camí del dret a decidir, Navarro ha demanat a Artur Mas que prioritzi la sortida de la crisi. "No ens agrada veure'l distret amb batalles polítiques mentre la nostra gent ho està passant malament", ha dit adreçant-se al president. Per encetar aquesta recuperació, Navarro ha posat sobre la taula la nova fiscalitat que va defensar durant la campanya electoral, i entre les mesures que ha exigit hi ha la recuperació de l'impost de successions per a les grans herències, augmentar el tipus de l'IRPF per a les rendes a partir d'un milió d'euros i reduir el mínim exempt i apujar els tipus de l'impost sobre el patrimoni.

Navarro s'ha esforçat a subratllar que el seu partit liderarà l'oposició, sobretot després de veure "l'amable conversa" que, a parer seu, han mantingut CiU i ERC durant el debat d'investidura.

stats