Política 12/07/2016

El PSC i CSQP impulsen una agència de protecció social alternativa a la de JxSí i la CUP

Presenten una esmena a la llei dels independentistes amb un text alternatiu que pretén "millorar i racionalitzar les prestacions" i "treure èpica" del debat social

Acn / Europa Press
2 min
El PSC i CSQP impulsen una agència de protecció social alternativa a la de JxSí i la CUP

BarcelonaEls portaveus dels grups parlamentaris del PSC, Eva Granados, i Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, han presentat aquest dimarts una proposta per substituir la llei de creació de l'Agència de Protecció Social que van registrar Junts pel Sí i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El seu text planteja una Agència que gestioni "les competències i prestacions existents". Segons PSC i CSQP, la seva proposta és viable i pretén "millorar i racionalitzar les prestacions, en coordinació amb els ens locals i els agents socials".

Els dos grups d'esquerres creuen que la seva agència ordenarà millor l'execució de les prestacions socials i no trencarà amb la legalitat, cosa que creuen que sí que fa la de JxSí i la CUP, perquè plantegen una agència que gestioni prestacions que són exclusives de l'Estat, com pensions i el subsidi de l'atur.

Per a Coscubiela, l'organisme que proposa JxSí i la CUP "crea falses expectatives" i és "una carcassa buida de contingut". I, per a Granados, només radica en la "lògica de les estructures d'estat", mentre que "hi ha moltes competències desateses".

Proposen que l'agència catalana gestioni prestacions com la renda mínima de ciutadania que s'està tramitant al Parlament, les beques menjador o les ajudes a la pobresa energètica, i fer-ho tot en cooperació amb els municipis.

Iniciativa conjunta

Els dos partits han presentat aquesta iniciativa com a esmena a la totalitat amb text alternatiu a la proposta de Junts pel Sí i la CUP, que podria debatre's a finals de mes. Granados ha assegurat que és la "primera vegada" que dos grups diferents s'uneixen per presentar una iniciativa d'aquest tipus.

En aquest sentit, Coscubiela ha tret pit per la col·laboració entre els socialistes i els 'comuns' al marge de les diferències: "Hi ha espai per a l'acord, per construir projectes en comú".

Tanmateix, JxSí i la CUP tenen majoria suficient perquè es tramiti la seva llei i es rebutgi el text alternatiu presentat pel PSC i CSQP, però aquests dos últims partits ja han anunciat que, si això passa, buscaran esmenar la llei dels sobiranistes. "No sortim a empatar ni molt menys a perdre", ha dit Coscubiela.

stats