Política 05/03/2012

Front català contra la reforma laboral al Consell de Garanties Estatutàries

CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA consideren que lamina l'àmbit d'actuació de la Generalitat en matèria de polítiques actives d'ocupació, a més de ser injusta i ineficaç

Pere Martí
2 min

BarcelonaCiU, PSC, ERC i ICV-EUiA portaran la reforma laboral que promou el govern espanyol del PP al Consell de Garanties Estatutàries, perquè consideren que retalla competències de la Generalitat en matèria laboral, concretament, les polítiques actives d'ocupació que, segons l'Estatut, corresponen al govern català. La iniciativa, anunciada dilluns, es durà a terme aquesta setmana coincidint amb el seu debat i votació aquest dijous al Congrés de Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC ha fet de nou una crida a CiU perquè es llegeixi la "lletra petita" de la reforma i que no hi doni suport al Congrés, ja que el PP té majoria absoluta i no els necessita. El portaveu dels socialistes, Jaume Collboni, ha apuntat la possibilitat que fins i tot pugui ser anticonstitucional, però no ha confirmat la presentació de cap recurs. El que sí que ha assegurat és que és lesiva per a l'Estatut i que, per tant, faran front comú amb ERC i ICV-EUiA al Parlament per oposar-s'hi. Per Collboni, es tracta d'una reforma "salvatge, injusta i ineficaç", perquè no crearà més ocupació, sinó més atur.

Després de la reunió d'avui del comitè executiu de Convergència, el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha avançat que han decidit sol·licitar al Consell de Garanties Estatutàries que es pronunciï sobre una reforma que, a priori, els nacionalistes han aplaudit en entendre que pot ajudar a combatre l'atur.

Malgrat el vistiplau general al projecte, CiU considera que encara "cal rectificar la invasió de competències que es planteja en les polítiques actives d'ocupació", ja que es pretenen "sostreure" aquestes atribucions que, en principi, recauen en la Generalitat.

Molt possiblement el posicionament jurídic que emeti el Consell de Garanties Estatutàries arribarà amb posterioritat a la votació al Congrés de la convalidació del reial decret llei de la reforma laboral, en què CiU i els altres grups ja s'hauran de pronunciar.

El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries resoldrà també si hi ha invasió competencial en eliminar-se la capacitat d'acció de la Generalitat com a autoritat laboral en els ERO, encara que aquest punt preocupa relativament poc a CiU, que no veu malament que se suprimeixi per a tothom aquesta capacitat.

Pujol ha dit sentir "un punt de comprensió" cap al rebuig de molta gent a la reforma laboral, donada la seva "duresa", però també ha remarcat que "qualsevol reforma que permeti fer un contracte laboral que avui no s'estigui fent tindrà el suport de CiU".

stats