Política 18/06/2011

PSC i ERC comencen el procés per intentar la reconstrucció després de les derrotes del 28-N i el 22-M

Els dos partits tenen consell nacional aquest dissabte i comencen el procés congressual que els ha de portar a una nova direcció a la tardor

Acn
3 min
ERC es dóna una setmana més per negociar una direcció unitària

BarcelonaEl PSC i ERC comencen aquest dissabte l'autoexamen a què es veuen obligats després de les dues patacades electorals del 28-N, eleccions al Parlament, i del 22-M, les municipals que van confirmar i ampliar la derrota dels fins fa poc socis de govern a la Generalitat, en ajuntaments i en diputacions. Els consells nacionals dels dos partits es reuneixen avui i comencen el procés congressual que els ha de portar a una nova direcció a la tardor. Arriben a les reunions d'avui, que han d'aprovar els reglaments per als congressos respectius, amb l'anunci de la retirada dels líders, José Montilla i Joan Puigcercós, i sense un substitut clar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer secretari del PSC i expresident de la Generalitat, José Montilla, intervindrà en la reunió del Consell Nacional del PSC, que servirà per decidir la data del Congrés Nacional del PSC, que es preveu per a finals d'octubre. S'hi aprovarà el reglament de cara el congrés i es donarà llum verda a la ponència marc per iniciar els treballs. Els socialistes també faran un anàlisi de les eleccions municipals.

En la ponència marc es parla de "la revisió de l'acord entre les dues organitzacions", és a dir entre el PSC i el PSOE. Segons el viceprimer secretari del partit, Miquel Iceta el debat està obert i el text només situa el debat perquè siguin les esmenes de les agrupacions i les sectorials del partit les que "decantin posicions que després es votaran en el congrés".

Nou Cicle, el sector obiolista del PSC, apel·la a la necessitat de crear una aliança catalana progressista de cara a les eleccions del Parlament del 2014 i de tenir un grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats. I Congrés des de baix, moviment sorgit a les xarxes socials, vol aportar al PSC una visió més participativa. "Perseguim un canvi en la forma de fer les coses del PSC per poder atendre el que demana la ciutadania", diu Núria López, impulsora del corrent.

La renovació a ERC

I a ERC, el consell nacional obre la successió de Puigcercós, ja que s'hi aprovarà el reglament del congrés de l'1 d'octubre. Ja s'han escollit els membres de la sindicatura electoral i de les diferents comissions. El reglament preveu que fins al 14 de juliol, els ponents recolliran idees i propostes i el 23 de juliol presentaran el primer esborrany. Del 25 al 29 de juliol es podran presentar esmenes a l'esborrany, i del 3 al 26 de setembre es negociaran aquestes esmenes i s'aprovarà el text definitiu que es debatrà al congrés.

Pel que fa a les persones, el reglament estableix que del 18 de juny al 18 de juliol, els candidats i candidates podran recollir els avals necessaris per optar a les eleccions (5% de la militància o dues seccions locals). A partir d'aquest dissabte es poden començar a recollir avals.

De moment, l'única persona que s'ha postulat directament per presidir ERC és l'exsenador Carles Bonet, proper a Josep-Lluís Carod-Rovira. Un altre nom que sona és d'Oriol Junqueras, eurodiputat i alcalde de Sant Vicenç dels Horts. És el candidat preferit de Puigcercós i d'Ernest Benach. Anna Simó, la portaveu al Parlament, manté el silenci. Qui ja ha anunciat que no optarà a la presidència és el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, hi està pensant, però ja ha fet alguns moviments. De moment, ha signat un manifest perquè el partit es converteixi en una esquerra nacional que vagi més enllà de l'independentisme. Aquest manifest el signen també Josep Bargalló, Ignasi Llorente i Joan Tardà, entre d'altres.

Un altre manifest precongressual és el que han signat 23 alcaldes que reclamen més pes en el futur del partit i una candidatura d'unitat de cara al congrés de l'1 d'octubre.

stats