POLÍTICA
Política 10/04/2012

El PSC s'acosta al Govern pel pacte fiscal

El president del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, anuncia que oferirà a Mas un pacte polític durant el ple sobre retallades. Deixa entreveure predisposició a sumar-se a la reclamació del pacte fiscal, però demana a Mas que prengui la iniciativa

M.colomer
2 min

BarcelonaEl PSC ha imprès aquest dimarts un tímid canvi de rumb amb el pacte fiscal. El president del grup parlamentari dels socialistes catalans, Joaquim Nadal, ha anunciat que durant el ple monogràfic sobre retallades que comença aquest dimecres a la tarda oferirà al president de la Generalitat, Artur Mas, un acord per encarar plegats la tempesta econòmica i política que descarrega sobre Catalunya. Un acord que ha insinuat que també inclourà la seva participació en la reclamació d'un pacte fiscal per a Catalunya. Malgrat que no ha estat més explícit, Nadal ha instat Mas a "liderar políticament" el procés per construir grans consensos per "canviar les coses" i fer front als "atacs" del govern espanyol contra Catalunya i l'autogovern, començant pels pressupostos i la retallada de 10.000 milions d'euros en salut i educació. Mas s'ha mostrat d'acord a explorar possibles àmbits d'acord, i ha posat el pacte fiscal com a principal exponent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tenim un problema estructural d'ingressos, i per això és el pacte fiscal: que la riquesa que produeix aquest país es quedi en aquest país", ha argumentat Mas, que ha reiterat que si el PSC se suma al pacte fiscal "els ho agrairà el seu electorat i el poble de Catalunya".

"La gravetat exigeix que ens posem tots plegats a treballar per canviar les coses", ha admès Nadal, que concretarà la seva proposta al ple sobre retallades que comença aquest dimecres al Parlament. Ara bé, Mas ha advertit el PSC que no proposi gastar i endeutar-se més en un moment d'adversitat com l'actual. I Nadal l'ha correspost: "No és el moment de gastar més, sinó de fer el que toca, i el que toca és prendre alguna iniciativa política i respondre a les agressions polítiques i econòmiques que pateix Catalunya". També ERC s'ha ofert al president instant-lo a donar un "cop de timó", trencar definitivament amb el PP i posar rumb urgent al pacte fiscal.

El PP puja el to

El cert, però, és que a jutjar pel to que han exhibit els grups parlamentaris durant la sessió de control al president, el Govern s'allunya del PP i s'acosta a altres grups com el PSC i ERC. La presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez Camacho, en una dura intervenció, ha cridat CiU a la responsabilitat amb el govern de l'Estat i les retallades. En aquest sentit, ha recordat que al PP tampoc li agradaven els pressupostos de la Generalitat i va facilitar-ne l'aprovació. "No em vingui a donar lliçons de lleialtat", ha etzibat una abrandada Camacho davant les acusacions d'incompliments del govern del PP amb Catalunya, dels que el PP segueix responsabilitzant directament al PSOE.

stats