Política 26/09/2016

El PSC insta el Govern a emmirallar-se en el nacionalisme moderat d'Urkullu

Els socialistes recorden al president Puigdemont que "les coses unilaterals no funcionen" i votaran 'no' a la qüestió de confiança si manté el full de ruta independentista

Marc Toro
2 min
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros / ACN

BarcelonaEl PSC escoltarà els plantejaments del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, abans de decidir el seu vot en la qüestió de confiança d'aquest dimecres, però ja avança que no donarà suport a un programa que passi per la independència, per un referèndum unilateral d'independència (RUI) o per "falses dreceres" com les que han portat Catalunya a "quatre anys perduts". Així ho han exposat aquest dilluns tant líder en funcions del PSC, Miquel Iceta, com el president del partit, Àngel Ros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem de ser coherents amb el que sempre hem defensat. Si la qüestió de confiança va en la línia del full de ruta, no ho podem aprovar", ha argumentat Ros en roda de premsa a la seu del partit, des d'on ha instat el Govern a emmirallar-se en el nacionalisme moderat del PNB d'Iñigo Urkullu, guanyador de les eleccions basques d'aquest dilluns. "Aquest diumenge hem vist elements ben diferencials entre la política catalana i la basca. Hem vist que els plantejaments d'Urkullu són ben diferents dels dels nacionalistes i independentistes catalans: ell demana més autogovern, però ho fa prioritzant l'ocupació, la sortida de la crisi", ha reflexionat Ros.

Poc abans, en declaracions a 'Els matins', de TV3, Iceta ha convidat el Partit Demòcrata Català (PDC) a fixar-s'hi quan Urkullu diu "que les coses unilaterals no funcionen". "Faríem bé d'escoltar-lo i veure per què ho diu", ha afirmat Iceta, que ha afegit: "Si Convergència no hagués volgut fer d'ERC i hagués seguit la visió del PNB després del pla Ibarretxe, avui no estarien en la situació en què estan".

Puigdemont té previst detallar dimecres la fórmula per validar el procés, per la qual cosa la confiança del PSC és pràcticament impossible. Respecte de la possibilitat que el president prometi un referèndum vinculant, Iceta ha deixat clar que "la única manera que sigui vinculant és que estigui acordat amb l'Estat". "No ens enganyem", ha dit, remarcant que fins i tot hi ha sectors independentistes que consideren el referèndum unilateral "un brindis al sol".

stats