POLÍTICA
Política 10/08/2011

El PSC i ICV volen reeditar l'Entesa al Senat

Iceta s'apropa a les posicions d'Herrera. Tots dos aposten per rescatar el pacte catalanista i d'esquerres a la cambra alta. Els republicans no han pres encara una decisió ferma, però la nova direcció no compta amb reeditar-la

Redacció
2 min

BarcelonaPSC i ICV-EUiA, que des del 2000 comparteixen amb ERC candidatura al Senat, defensen ara reeditar en les pròximes eleccions generals l'experiència de l'Entesa Catalana de Progrés i es proposen iniciar negociacions al setembre. Tant el portaveu del PSC, Miquel Iceta, com el secretari general d'ICV, Joan Herrera, han defensat repetir aquesta fórmula que tan bons resultats ha donat a les formacions catalanes de l'esquerra, mentre que ERC no ha pres encara una decisió. En les dues últimes eleccions generals, les de 2008 i 2004, l'Entesa Catalana de Progrés va obtenir 12 dels 16 senadors en joc a Catalunya, per 4 de CiU, mentre que l'any 2000 hi va haver empat a vuit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que el seu partit considera que "és bo que les esquerres catalanistes i federalistes vagin juntes al Senat” i ha anunciat que després de les vacances començarà a negociar amb els partits que formen part de l'actual Entesa per acordar un programa. "Creiem que un programa que intenti transformar l'estat de les autonomies en un estat federal pot ser àmpliament compartit, i que la presència d'un grup clarament d'esquerres i, per tant, oposat a la involució autonòmica, econòmica i social que representa el PP pot ser molt assumit", ha explicat. "La nostra idea és que al Senat convé que hi hagi un grup de les esquerres catalanes i farem tot el possible perquè existeixi", ha dit Iceta.

 Però el cert és que fonts de la direcció socialista consultades per l'ARA asseguren que ja no compten amb la possibilitat de reeditar l'Entesa, sinó com a molt fer acords amb ICV de Barcelona. Els socialistes volen més visibilitat davant CiU al Senat i no quedar "diluïts" de nou en una Entesa que ha votat dividida sovint. Els socialistes no perden de vista, per, que els serà més senzill renunciar a l'opció que ha fet hegemòniques les esquerres catalanes al Senat si qui dóna el cop de porta és ERC, que sondeja la possibilitat d'acords també amb CiU.

Per la seva banda, el líder d'ICV, Joan Herrera, ha opinat que seria "un error que l'esquerra catalanista renunciés a un espai de representació al Senat" i a una veu pròpia en aquesta cambra. "Esperem que es reediti", ha afirmat Herrera, que ha assegurat que "no és sa renegar de tot el que s'ha fet al govern d'Entesa". 



Per part d'ERC, l'eurodiputat i pròxim president, Oriol Junqueras, no ha precisat si en la "geometria variable", la nova estratègia que aquest partit aprovarà en el congrés de l'1 d'octubre, hi ha la possibilitat de reeditar el grup de l'Entesa. Junqueras, però, sí que ha indicat que "ERC defensarà Catalunya a tot arreu, i també a Madrid", i que els futurs pactes sempre estaran condicionats a la pregunta de "per què vam pactar i no a la de amb qui ho fem”, de manera que "buscarà acords amb qui anteposi els interessos dels catalans a altres consideracions". La nova direcció republicana vol fer net amb tot allò que recordi a tripartit i no compta amb dilatar-lo més al Senat.

stats