Política 18/12/2014

PSC, PPC, ICV-EUiA i C's demanen que Mas comparegui a la comissió sobre el cas Pujol

Els grups reclamen a ERC que voti a favor de la sol·licitud per no contribuir a tapar la corrupció

Acn
2 min

BarcelonaPSC, PPC, ICV-EUiA i C's han registrat aquest dijous al Parlament la petició de compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas, a la comissió d'investigació sobre frau fiscal i corrupció, després que aquesta setmana hagin estat imputats el matrimoni Pujol-Ferrusola i tres dels seus fills. Els grups també han reclamat a ERC que hi voti a favor per no contribuir "a tapar la corrupció". Els grups confiaven que fos el mateix Artur Mas qui sol·licités a petició pròpia donar explicacions en seu parlamentària sobre el cas Pujol, però el president tampoc s'hi ha referit públicament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Coincideixen a apuntar la necessitat que qui fou conseller durant l'era Pujol doni explicacions polítiques sobre l'afer. Temen que les suposades irregularitats no es redueixin només a una trama familiar, sinó que impliquin una manera de fer política orientada a satisfer "les butxaques d'alguns", en paraules del diputat d'ICV-EUiA Marc Vidal. Pels populars és "inacceptable" que Mas "mantingui la posició que no en sabia res".

A més, els grups han coincidit a adreçar un missatge a ERC: que desbloquegi la compareixença del president votant-hi a favor, i no votant-hi en contra com ha fet fins ara. Els ecosocialistes han reclamat a ERC que ajudi a fer un país "més net". Per la seva part, el portaveu parlamentari del PPC, Enric Millo, s'ha mostrat convençut que finalment ERC votarà a favor de la sol·licitud perquè, si no ho fa, "quedarà evidenciat que hi ha un pacte ERC-CiU per tapar la corrupció". El líder de C's, Albert Rivera, ha expressat aquest dijous al matí que "si Junqueras vol, Mas compareixerà. Si el protegeix, seguirà sense donar la cara".

Malgrat aquests precs, els republicans han expressat els darrers dies que veurien amb bons ulls que Mas s'expliqués, però en el marc de la comissió d'afers institucionals (CAI) i no en la d'investigació sobre frau fiscal i corrupció política.

La comissió decidirà dilluns si vota la compareixença

La presidència de la comissió sobre el cas Pujol ha confirmat a l'ACN que abans de començar la reunió del proper dilluns es votarà l'ampliació de l'ordre del dia. Si la votació assoleix la majoria (depèn d'ERC), la sol·licitud de compareixença s'afegirà al guió de la reunió i es votarà a continuació. Seria la tercera vegada que es vota la incorporació de Mas al llistat de compareixents. Les dues anteriors va ser rebutjada per l'oposició, primer, de CiU, PSC i ERC –abstenció del PPC–, i després, de CiU i ERC.

Petició de compareixença de Mireia Pujol

A més, el grup parlamentari del PPC ha tornat a sol·licitar la compareixença de Mireia Pujol Ferrusola, l'única filla de l'expresident que no ha estat citada per la comissió, però que aquest dimarts va ser imputada en relació al cas familiar. En les anteriors votacions sobre el llistat de compareixents, els populars només van aconseguir el suport de PSC i ICV-EUiA. CiU i ERC hi van votar en contra, mentre que la CUP es va abstenir.

stats