EL FUTUR DEL SOCIALISME
Política 06/06/2012

El PSC i el PSOE escenificaran la nova relació bilateral al juliol

El nou protocol de relacions entre el PSC i el PSOE veurà la llum al juliol en una reunió conjunta de les dues executives. Els socialistes catalans escenificaran així la seva relació bilateral.

Pere Martí
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba va visitar la seu del PSC al gener com a candidat a secretari general del PSOE.

BARCELONA.El PSC i el PSOE estan acabant d'ultimar el nou protocol de relacions entre els dos partits, vigent des del 1978. La previsió és que estigui acabat al juliol i que les dues executives es reuneixin a Madrid per ratificar-lo. La reunió, segons han explicat a l'ARA fonts de la direcció del PSC, també servirà per consensuar la postura davant el pacte fiscal, que s'ha d'aprovar també al juliol al Parlament i després, a la tardor, al Congrés de Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El principal objectiu de la direcció del PSC és escenificar la bilateralitat entre els dos partits, fer visible que es tracta d'una relació d'igual a igual, no com una federació més del PSOE. Per això faran la reunió pública del ple de les dues executives. En principi, l'ordre del dia de la trobada només té dos punts. El primer, l'aprovació del protocol de relacions, que es posarà per escrit i que aquests dies s'està acabat de negociar. El protocol deixarà clar que el PSC tindrà llibertat de vot en els temes que afectin la política catalana i sempre que no hi hagi acord amb el PSOE, després d'haver-ho intentat.

El segon punt de la reunió serà la posició sobre el pacte fiscal. Els socialistes catalans no descarten convèncer el PSOE de votar-hi a favor al Congrés, sempre que l'acord a Catalunya sigui per consens i s'ajusti al marc legal vigent. En cas que el PSOE hi veiés alguna reticència, el PSC es conformaria amb una abstenció del partit d'Alfredo Pérez Rubalcaba, però aleshores els diputats catalans al Congrés votarien diferent, i aplicarien per primer cop el nou protocol de relacions. El PSC defensa un model de pacte fiscal que sigui estatutari i s'emmarqui dins la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes.

El PSOE vol reduir al mínim les discrepàncies entre els dos partits, per por que el PP l'acusi de deixar de ser un partit "nacional", amb el mateix discurs a tot l'Estat. Per això està previst que es reforcin els mecanismes de coordinació, aprofitant que el secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, és diputat al Congrés, i que José Zaragoza també ho és i que forma part, a més, de la direcció del grup parlamentari i l'executiva federal.

L'aval de Chacón

Una altra de les persones més interessades que les relacions entre el PSC i el PSOE siguin fluides és Carme Chacón, en la seva doble condició de socialista catalana i de candidata oficiosa a les primàries del PSOE per a les pròximes generals. Per a Chacón, la tensió entre el PSC i el PSOE que es va viure abans, durant i després del congrés dels socialistes espanyols es podria convertir en un entrebanc a les seves aspiracions. Ella veu bé i avala qualsevol moviment a favor de la reconciliació entre Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba. L'objectiu de Chacón és que la seva condició de militant del PSC no sigui un llast a les seves aspiracions polítiques.

La setmana passada ja es van reunir a Madrid una delegació del PSC encapçalada per Navarro i una del PSOE amb Rubalcaba al capdavant per avançar en la redacció del protocol entre els dos partits i acostar posicions en el tema del pacte fiscal.

stats