Política 07/01/2014

PSC i PSOE proposen crear una subcomissió al Congrés per estudiar la reforma territorial

Navarro i Rubalcaba asseguren que el document de Granada es posa en marxa com a alternativa "al xoc" que proposen els sobiranistes

Sara González
2 min

BarcelonaEl PSC i el PSOE han acordat proposar la creació d'una subcomissió a la comissió constitucional del Congrés per debatre la necessitat de renovar el model territorial. Aquesta ha estat una de les principals "mesures concretes" que Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba han pres en la reunió de les cúpules dels dos partits aquest dimarts a Barcelona, que havia de servir per fixar els passos per impulsar la reforma constitucional en sentit federal. "Granada ha començat a caminar com a alternativa al xoc que volen els separatistes", ha sentenciat Navarro.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba ha subratllat que a la reunió que va mantenir amb el president Artur Mas aquest li va assegurar que no faria res d'il·legal. "Jo me'l crec. Aquesta convocatòria no se celebrarà", ha etzibat el líder del PSOE, qui ha lamentat, però, que la situació d'enrocament del govern espanyol i del català estigui fent augmentar "la tensió i la fractura". Rubalcaba ha insistit que el seu partit defensarà "amb ungles i dents" que els dos executius obrin la via del diàleg, una mesura que estan convençuts que s'acabarà "imposant".

El líder del PSOE ha diagnosticat que, per una banda, Mas, amb el suport d'ERC i ICV, està conduint el país cap a un "carreró sense sortida" perquè el seu projecte és "il·legal" i que, per l'altra, el PP "no fa res". "Les dues són males estratègies per resoldre un problema de fons que existeix", ha afirmat.

La reunió també ha servit per reforçar la coordinació entre el PSC i el PSOE mitjançant la creació d'un comitè dels dos partits per donar seguiment i analitzar les passes del projecte federal. Tot i això, Navarro no ha gosat afirmar que aquest mecanisme evitarà que els socialistes catalans tornin a votar diferent del PSOE al Congrés, com ja van fer en dues ocasions durant l'any passat en defensa del dret a decidir. El primer secretari tampoc ha garantit que aquest comitè de coordinació serveixi per desencallar el protocol de relacions amb el PSOE que el congrés del PSC va aprovar impulsar per garantir la veu pròpia dels socialistes catalans al Congrés.

stats