IMPACTE DEL CAS MERCURI
Política 18/02/2015

El PSC aparta el germà de Bustos

El regidor de Sabadell deixa de dirigir la federació vallesana

Sara González
3 min
Francisco Bustos, a l’esquerra, juntament amb l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, un dels principals imputats del cas Mercuri.

BarcelonaDos anys i tres mesos després de la seva imputació en el cas Mercuri, Paco Bustos, el germà de l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, ha deixat de dirigir la federació del Vallès Occidental sud. Fins ara no havia sigut substituït malgrat que fins i tot se li va obrir judici oral per la presumpta contractació a dit d’un ex alt càrrec del tripartit a l’Ajuntament de Montcada i Reixac. Ara que el cas ha quedat vist per a sentència i a tres mesos per a les eleccions municipals, el PSC ha decidit desmuntar la direcció vallesana i instaurar una gestora. I és que el fiscal d’Anticorrupció demana dos anys de presó i sis d’inhabilitació per tràfic d’influències tant per a ell com per al seu germà, l’ex número dos del PSC Daniel Fernández i l’encara alcaldessa de Montcada, María Elena Pérez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Que Paco Bustos deixi de liderar la federació és l’últim gest per apartar del partit dos germans que en el seu dia van ostentar un gran poder al PSC, especialment al Vallès Occidental. De fet, justament la setmana passada el tercer dels germans, Joaquim Bustos, caporal de la policia local de Rubí i que també havia format part de la direcció de la federació, va ser detingut per, presumptament, passar informació a un grup d’albanokosovars acusat de 22 robatoris. Va ser immediatament suspès de militància pel PSC.

Evitar riscos a les municipals

Paco Bustos, però, encara segueix sent regidor sense cartera de l’Ajuntament de Sabadell i és l’únic dels tres germans que manté el carnet del partit. En un comunicat, el PSC va reivindicar que havia sigut ell mateix qui havia renunciat a seguir encapçalant la federació, però a ningú se li escapa que Miquel Iceta està fent mans i mànigues perquè el partit faci un bon paper en unes municipals especialment complicades. Es tracta, en definitiva, d’evitar riscos en uns comicis en què el PSC necessita almenys demostrar una certa resistència en els bastions que encara conserva.

La secretària d’organització del partit, Assumpta Escarp -que des de la setmana passada està imputada en el cas dels presumptes sobresous de la FMC-, es va reunir dilluns al vespre amb dirigents socialistes de la comarca per confeccionar la comissió gestora que a partir d’ara es farà càrrec de la federació. El nou equip estarà format pels alcaldes i candidats de la zona i la portaveu serà l’alcaldessa de Cerdanyola del Vallès, Carme Carmona, que va considerar un “acte de generositat” el pas enrere de Francisco Bustos.

I és que la gestora -de la qual formaran part alcaldes i candidats del PSC de la comarca- ha entrat amb la voluntat de no trepitjar cap ull de poll ni de carregar contra els seus predecessors. Segons va dir ahir en un comunicat, “no posa en qüestió la capacitat” de la fins ara direcció del Vallès Occidental sud i fixa com a prioritat màxima les municipals. “El municipalisme és la nostra base”, va assegurar Carmona. La gestora es constituirà formalment en els pròxims dies i també en formarà part la fins ara secretària d’organització de la federació, Montserrat Montiel.

Qui no tindrà un paper en el nou equip serà María Elena Pérez, que segueix sent alcaldessa de Montcada i Reixac tot i que ara està de baixa per maternitat. Malgrat estar esperant sentència, va ser ratificada com a candidata del PSC al municipi tot just fa un any.

stats