Política 20/10/2017

El PSC assegura que no donarà un "xec en blanc" al PSOE en l'aplicació del 155

Romero recorda que el partit vol que les eleccions a Catalunya les convoqui Puigdemont

Marc Toro
3 min
La diputada socialista Alícia Romero, en una imatge d'arxiu

BarcelonaMiquel Iceta va garantir fa setmanes que el PSC compartiria "anàlisi" i "decisions" amb el PSOE davant l'aval de Pedro Sánchez a la resposta de l'Estat contra una DUI. Aquest mateix dijous, a més, el primer secretari dels socialistes catalans va deixar clar que l'"amenaça" de Puigdemont de declarar la independència en la seva resposta al segon requeriment del govern espanyol fa "inevitable" l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Ara bé, a mesura que el PSOE i el PP van negociant els detalls de la intervenció de l'autonomia, el PSC avisa que no donarà un "xec en blanc" al seu partit germà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha afirmat aquest divendres la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Alícia Romero, que ha argumentat que el suport del seu partit al 155 -que es traduiria en el vot de l'únic senador que té la formació, l'expresident de la Generalitat José Montilla- dependrà del que acabi representant l'aplicació de l'article. Iceta ja va dir que, en cas que s'acabés aplicant, hauria de servir per convocar eleccions en el menor temps possible. Després que el PSOE admetés que ha acordat amb Rajoy convocar eleccions a Catalunya, Romero ha deixat clar que la preferència dels socialistes catalans és que aquests comicis els convoqui Puigdemont.

És per això que ha tornat a fer una crida a esgotar el diàleg fins a l'últim moment per evitar el 155, una mesura que, ha insistit, el PSC "no vol". "No creiem que el 155 i la seva aplicació o la DUI siguin solucions per a Catalunya. No donem suport ni a una ni a l'altra", ha afirmat Romero en declaracions als periodistes al Parlament. De fet, en un brífing on ha alertat de la "incertesa econòmica" que hi ha a Catalunya després de l'1-O i amb la possibilitat que es proclami la República sobre la taula, ha dit que el 155 podria servir per "restituir l'ordenament jurídic, però ha admès no creu que generi "gaire més certesa" a les empreses que han decidit portar la seva seu social fora de Catalunya, com és el cas de CaixaBank i el Banc Sabadell. "Dubto molt que una empresa torni amb l'aplicació del 155", ha afirmat.

La diputada socialista ha expressat la preocupació del PSC per aquesta fuga d'empreses, que al seu parer és conseqüència de la inestabilitat política al país. Tot i deixar clar que no hi ha cap "apocalipsi", ha advertit que les conseqüències de l'amenaça d'una DUI ja es noten i que si es tirés endavant la situació seria molt més complicada. Un indicador que Romero ha fet servir per argumentar la seva preocupació és el fet que de 1.300 pimes catalanes (un 1% del total) han fet efectiu el trasllat de la seva seu social, tal com ha anunciat Pimec aquest divendres.

Crida a Junqueras perquè "doni la cara"

Amb tot, Romero ha reclamat al vicepresident, Oriol Junqueras, que "doni la cara" i expliqui exactament quines estan sent i seran les "conseqüències" per a l'economia catalana d'aplicar els resultats de l'1-O. Pel sol fet de la fuga d'empreses, el PSC creu que Junqueras hauria de dimitir, si bé com a mínim li exigeixen que doni explicacions al Parlament. Els socialistes ja van registrar un escrit a la cambra catalana fa dues setmanes per demanar la seva compareixença, i aquest dimarts en van registrar un altre demanant de nou que compareguessin tant Junqueras com el conseller d'Empresa, Santi Vila, a la comissió d'Empresa i Coneixement del Parlament.

La diputada socialista ha remarcat que un país "nou" no és sinònim de "millor", i ha retret a l'independentisme que no s'hagi parlat "a fons" de les conseqüències de proclamar la República. Al seu parer, no es pot fer la DUI "sense flotador", és a dir, sense un acord amb el govern espanyol ni l'aval de la Unió Europea. A més, ha negat que l'Agència Tributària de Catalunya, estructura d'estat clau per a l'eventual República, estigui ara mateix preparada per recaptar i gestionar tots els impostos a Catalunya, entre altres motius, ha assenyalat, perquè li falten treballadors, capacitat informàtica i dades dels contribuents.

stats