Política 19/10/2017

El PSC se suma a l'acord de condemna de la Diputació pels empresonaments de Sànchez i Cuixart

Els socialistes accepten un document que no inclou el concepte 'presos polítics'

Ara
2 min
La taula presidencial de la Diputació de Barcelona

BarcelonaLa Diputació de Barcelona s'ha sumat aquest dijous a les mostres de rebuig a l'empresonament dels presidents de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament. Els grups de CiU, ERC, Entesa (comuns) i PSC han avalat un comunicat de la junta de portaveus que considera "molt desproporcionades les detencions", reclama "l'alliberament immediat" de Sànchez i Cuixart i també el desmantellament "del dispositiu policial extraordinari que s'ha desplegat a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A diferència del que va passar a l'Ajuntament de Barcelona, els socialistes sí que han decidit sumar-se al comunicat conjunt (sense el suport de PP i Cs) perquè no s'ha inclòs el concepte de 'presos polítics' per definir els presidents de les entitats sobiranistes. La CUP tampoc ha signat el document perquè aquest dijous ha decidit no assistir a les reunions a la Diputació de Barcelona i participar en la mobilització convocada pels comitès de defensa del Referèndum davant la delegació del govern espanyol a Barcelona.

L'apel·lació al diàleg "davant els signes d'intolerància, repressió i autoritarisme" que s'estan vivint les darreres setmanes és també protagonista del comunicat. No es fa referència a presos polítics, i la referència més clara a la defensa de la pluralitat ideològica arriba quan es demana que es garanteixi "l'existència d'un marc de convivència que permeti el pluralisme polític i la lliure expressió de la diversitat d'idees. "La Diputació de Barcelona i el món local reiterem el compromís de preservar la cohesió social i la convivència cívica de les nostres viles i ciutats des de la defensa de la pau, les llibertats i els valors democràtics i ratifiquem el nostre compromís en la defensa de les institucions d'autogovern de Catalunya", s'explica al document.

Fa dos dies, va ser l'Ajuntament de Barcelona el que va impulsar un acord de condemna als empresonaments. Aleshores es van sumar a l'acord BComú, PDECat, ERC i la CUP, però el PSC en va quedar fora, bàsicament perquè no es rebutjava la unilateralitat –el comunicat de la Diputació tampoc ho fa– i definia Sànchez i Cuixart com a "presos polítics". El portaveu socialista i segon tinent d'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, va plantejar un text alternatiu en què també es demanava la llibertat dels presidents d'ANC i d'Òmnium.

stats