Política 18/09/2017

El PSC "respecta" la repressió de l'1-O i nega que s'estigui vulnerant la llibertat d'expressió

Els socialistes aplaudeixen totes les accions judicials i policials per preservar l'estat de dret

Marc Toro
2 min
El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, ahir en roda de premsa a la seu del partit.

BarcelonaEl PSC es nega a condemnar la repressió de la campanya del referèndum. El secretari d'organització del partit, Salvador Illa, s'ha resistit un cop i un altre aquest dilluns a expressar el seu desacord amb la confiscació de materials de l'1-O, la prohibició de mítings o l'entrada de la Guàrdia Civil en diversos mitjans de comunicació per demanar que retirin la publicitat institucional de la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa a la seu dels socialistes, Illa ha insistit que el referèndum està suspès, per la qual cosa tot allò que tingui a veure amb l'1-O "no procedeix". "El poder judicial ha actuat en conseqüència i respectem les seves actuacions [...] Totes les accions que fins ara ha ordenat un jutge compten amb el nostre respecte", ha insistit.

Illa, de fet, ha afirmat que les confiscacions i identificacions que la Guàrdia Civil i les policies locals han fet els últims dies no suposen una vulneració de la llibertat d'expressió. "No és incompatible [...] L'estat de dret és la màxima garantia que tots es puguin expressar", ha argumentat. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja va demanar aquest diumenge el respecte a la llibertat d'expressió, però tampoc va voler condemnar la repressió de la campanya del referèndum.

Sense voler entrar en casos concrets, el dirigent socialista ha fet extensiu el seu aval a les ordres judicials per preservar l'estat de dret tant a les intervencions de cartells i fulletons com a la suspensió d'actes de campanya o l'entrada de la Guàrdia Civil en redaccions de mitjans. "Hi ha un referèndum suspès i els diferents cossos i forces de seguretat de l'Estat, i també els Mossos, actuen d'acord amb unes instruccions judicials. Res més a dir", ha conclòs.

Crida a denunciar l'ús de dades personals per l'1-O

En la mateixa roda de premsa, Illa ha fet una crida als ciutadans perquè denunciïn davant la justícia l'ús de les seves dades personals amb motiu de l'1-O, ja sigui en l'elaboració del cens o en el procés de citació dels membres de les meses. El partit ha penjat a la seva web garantia.cat un enllaç a la pàgina de l'associació de juristes Llibertats, on hi ha diversos models de denúncia per a qui vulgui pugui portar a la justícia l'ús de les seves dades personals.

A la web del partit, a més, també hi ha una plantilla de carta per enviar al president de la Generalitat, al vicepresident o a l'organisme o càrrec notificador, en el qual es recorda que el referèndum ha sigut suspès pel Tribunal Constitucional (TC) i que, per tant, "no és vàlida la convocatòria per formar part de cap mesa electoral".

stats