LES CONSEQÜÈNCIES DE L’1-O
Política 17/10/2017

El PSC critica l’empresonament dels líders de l’ANC i Òmnium

El PSOE dona per fet que l’Estat suspendrà el president Puigdemont

Mariona Ferrer / Anna Moyà
4 min
Reunió de la comissió permanent del PSOE ahir a Ferra, presidida per Sánchez.

Madrid / BarcelonaL’empresonament de Jordi Cuixart, president d’Òmnium, i Jordi Sànchez, president de l’ANC, va provocar ahir una onada de reaccions ja entrada la nit. També del PSC. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va titllar la decisió de la jutge de l’Audiència Nacional de “desproporcionada” i va recordar que el seu partit ja va criticar que s’acusés de sedició els líders sobiranistes per impulsar les mobilitzacions. Alhora, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va cridar a “aturar” ja la repressió. “Els conflictes polítics no es resolen enviant a la presó les persones que organitzen manifestacions. Tot aquest despropòsit s’ha d’aturar”, va sentenciar també a través de Twitter. El PSOE va optar ahir a la nit per guardar silenci i no valorar els empresonaments. Sí que ho havien fet hores abans quan encara no es coneixia la decisió. El portaveu del partit, Óscar Puente, va fer una defensa aferrissada de la independència del poder judicial. “La justícia segueix el seu curs i el seu propi camí”, va dir sobre si acabaven entre reixes, i va considerar “inadmissible” que la Generalitat vulgui “marcar el pas” a la justícia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que sí que havia assumit el PSOE al llarg del dia, però, és la suspensió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Els socialistes ja no tenen cap problema per assumir en públic que van “del bracet” amb Mariano Rajoy en la resposta al president de la Generalitat. I fins i tot ja van més enllà a l’hora de revelar quins seran els passos a partir de dijous. Ferraz té coll avall que Puigdemont no farà marxa enrere i es prepara per, a finals de setmana, executar l’aplicació de l’article 155 després de l’enviament del requeriment. Amb quin abast? Almenys suspendre les atribucions del president, col·locar un govern interí -confiant que la resta de consellers dimiteixin- i convocar eleccions en un termini encara sense concretar, segons fonts de la direcció socialista. Des del PSOE, que fa un mes desmentia que avalés l’aplicació del 155, asseguren ara que no hi ha fissures entre l’estratègia de Rajoy i la de Pedro Sánchez. Tenen davant una resposta totalment “consensuada”, a més de mantenir una comunicació “contínua i fluida” -ahir al matí van parlar abans que el president espanyol enviés la carta de resposta al seu homòleg català- i “aniran del bracet” els pròxims dies, va assenyalar ahir el portaveu. En roda de premsa des de la seu del carrer Ferraz, Puente va acusar Puigdemont de voler “activar” el 155 inhibint-se en la resposta que va enviar a Rajoy, que va qualificar d’“inadmissible”. “Realment ens preguntem si Puigdemont dona alguna altra sortida que la seva aplicació”, va assegurar després de la reunió de l’executiva.

En la mateixa direcció es va expressar el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, que va lamentar que el Govern hagi “perdut l’oportunitat de reconèixer que no s’ha declarat la independència”. Gairebé parafrasejant Puente -i també la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría-, va considerar que si s’aplica el 155 “Puigdemont i Junqueras en seran els únics responsables”, per “no dir la veritat i reconèixer que no es va declarar la independència”. Illa va anar més enllà i va demanar la dimissió del vicepresident per haver “fet mal a l’economia” catalana.

Reconstruir l’“autogovern”

Per al PSOE, invocar i desenvolupar l’article 155 de la Constitució és una manera de “reconstruir l’autogovern” de Catalunya malgrat que el nom d’aquest punt, paradoxalment, es refereixi a la intervenció de l’autonomia. “La nostra manera d’entendre el 155, i així ho parlem amb el PP, és que serveixi per reconstruir l’autogovern de Catalunya que les autoritats han destruït perquè hi ha un govern que no es dedica a gestionar els problemes dels catalans”, va assenyalar Puente. Consideren així que, com a tal, l’autonomia “difícilment pot suspendre’s”, sinó que se “suspendrien els òrgans de govern i se substituirien per d’altres”, una manera de dir que avalen la suspensió de Puigdemont i la creació d’un govern interí, tal com avançava aquest cap de setmana El Mundo.

“Això és el que es podria fer, no dic que és el que es faci”, va afegir Puente. Sobre si seria un govern tecnòcrata o polític, el portaveu socialista no es va voler mullar i va assegurar que encara s’està treballant sobre els detalls de l’articulació del 155. Un cop s’apliqui, Ferraz es prepara per a un període de molta inestabilitat i protestes al carrer, però creu que és l’únic camí per “tornar a la legalitat”. Al final d’aquest camí només hi veu eleccions. Però mentre el PSC reclama que sigui Puigdemont que les convoqui, Ferraz té clar que ho acabarà fent l’Estat. El dubte és quan. “És evident que al final ha d’haver-hi eleccions a Catalunya, i n’hi haurà perquè la ciutadania recuperi el control de l’autogovern”, va dir. Amb aquesta estratègia, confien controlar la Generalitat a “curt, mitjà i llarg termini”, però no entren en si s’haurien d’il·legalitzar programes independentistes, com ha fet el PP.

stats