NOU FINANÇAMENT
Política 23/07/2012

El PSC manté l'aposta per una agència tributària consorciada amb l'Estat en les esmenes al pacte fiscal

Pere Navarro també ha posat èmfasi a subratllar la necessitat de garantir que els nous recursos que arribin vagin destinats a polítiques socials

Acn
3 min
El primera secretari del PSC, Pere Navarro, presentant les esmenes dels socialistes al pacte fiscal

BarcelonaEl PSC ha presentat ja les seves esmenes al document del Govern sobre el pacte fiscal. Els socialistes, que han descartat presentar una esmena a la totalitat, mantenen, però, el seu "model" d'agència tributària consorciada amb l'Estat. El líder del PSC, Pere Navarro, reconeix que aquest és un dels principals esculls, però denuncia que és el Govern qui "no s'ha mogut gens" en aquest punt i per això reclama al president de la Generalitat, Artur Mas, que tingui el "lideratge" necessari per tancar un acord. El PSC ha esmenat també el document perquè s'expliciti que l'increment de recursos anirà destinat a serveis de l'estat del benestar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC ha decidit esmenar els punts 2, 4 i 5 del document que va presentar el Govern en la segona cimera del pacte fiscal. Per tant, els socialistes donen suport a l'anàlisi prèvia que fa l'executiu al punt 1 i a la proposta de crear un grup de seguiment de les negociacions amb els partits que hagin votat a favor del text que s'aprovi. De la mateixa manera, han centrat les seves esmenes a intentar modificar dos dels plantejaments essencials del Govern, com són l'agència tributària i el destí dels recursos que es preveuen aconseguir.

En aquest sentit, Pere Navarro ha explicat aquest dilluns al matí que el seu partit manté –i així ho ha fet palès a les esmenes– el seu "model" de pacte fiscal i la seva proposta d'agència tributària consorciada entre Catalunya i l'Estat amb presidència per la Generalitat. Aquest, tal com reconeixen els socialistes, és el punt més polèmic i el que més els separa d'un possible acord global amb el Govern. Però Navarro té clar que des del PSC tenen una proposta "millor" que la de l'executiu i, sobretot, més viable. A més, retreu al Govern que els socialistes sí que han fet moviments en el seu plantejament i han arribat a presentar dos documents i les esmenes; en canvi, l'executiu "no s'ha mogut, ni en aquest punt ni en cap". "Aquest és el problema", ha assegurat Navarro, que ha reclamat que "el Govern propiciï aquest acord, per arribar, almenys, al consens de l'Estatut". "Coincidim en els objectius, però que els camins no coincideixin no vol dir que no vulguem el mateix al final", ha volgut insistir el socialista, entestat a remarcar que el PSC no es quedarà fora "de res" encara que no tanqui acords en alguns punts del document. "El PSC sempre ha estat dins del pacte fiscal", ha repetit.

I és que el vot dels socialistes a cada punt del document el dia del ple del pacte fiscal és encara una incògnita. De fet, Navarro ni tan sols ha descartat el "no" per a algunes parts. "Si a partir de la negociació s'arriba a un text molt regressiu, no li podríem donar suport. Ara no ho sabem", ha sentenciat. Tot i això, ha remarcat la voluntat de diàleg i de pacte que té el PSC. "Ara estem per l'acord, i per tant estem per acostar posicions i per donar suport a una part àmplia del document, depenent de com vagin les properes hores. No podem pressuposar el sentit final del vot en cadascun dels punts", ha conclòs, tot reclamant al president de la Generalitat que "lideri" la negociació i intenti tancar un acord amb el PSC. De fet, Navarro ha confirmat contactes telefònics amb el president per negociar les esmenes del pacte fiscal, però el líder del PSC segueix pensant que cal que Mas s'impliqui més per acabar aconseguint tancar un tracte. "Espero que a partir de la presentació de les esmenes puguem parlar o que ens convoqui per veure'ns", ha dit Navarro.

L'altre punt en què el PSC ha insistit molt a l'hora de presentar els esmenes és el cinquè, el que fa referència al destí que tindran els diners que es puguin aconseguir amb el nou model de finançament. Tal com ja havien anunciat, els socialistes volen que quedi ben clar que l'increment de recursos anirà destinat a potenciar "polítiques socials i polítiques de creixement". Sanitat, educació, cohesió social i estat del benestar haurien de quedar ben reflectides en el redactat d'aquest apartat, segons les esmenes del PSC.

Finalment, Navarro ha explicat també que el PSC ha volgut incorporar un nou apartat al document que fa referència al finançament de l'administració municipal. "Volem que s'expliciti que el món local necessita un millor finançament i que s'asseguri més lleialtat amb el món local".

stats