Política 17/09/2012

Navarro fa una crida a dilapidar el cafè per a tothom perquè Catalunya tingui un tracte preferent

El líder del PSC defensa un federalisme asimètric basat en un tracte bilateral preferent per a Catalunya i una reordenació territorial d'Espanya

Sara González
2 min

BarcelonaEl líder del PSC, Pere Navarro, ha deixat ben clar que davant l'auge del sobiranisme la seva resposta serà la defensa del federalisme asimètric, una opció que ha de tenir com a leitmotiv "la unió lliure en la diversitat". Navarro ha argumentat que per fer viable una Catalunya dins d'Espanya cal renovar el pacte federal constituent per aconseguir un tracte "bilateral preferent, la consolidació d'un nivell d'autogovern ampli i la participació directa en la formació de la voluntat de l'Estat", així com l'establiment d'un nou pacte fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu discurs al dinar organitzat per la Cambra de Comerç a la Llotja de Mar de Barcelona, Navarro ha explicat que cal traçar una "relació específica i bilateral del govern de Catalunya amb el d'Espanya i de la Generalitat de Catalunya amb l'administració de l'Estat", una via que necessàriament hauria de passar per la "reordenació de l'estat autonòmic". El líder del PSC ha insistit que Espanya ha de ser capaç de comprendre que hi ha comunitats autònomes amb més voluntat d'autogovern que altres i ha recordat que ja hi ha alguns dirigents del PP, com la mateixa Esperanza Aguirre –que avui ha anunciat la seva dimissió–, que ja comencen a promoure una reordenació territorial.

El primer secretari del PSC ha fet una crida a renovar el pacte de 1977 pel qual es va restablir l'autogovern de Catalunya i que es basava, segons Navarro, en la renúncia d'Espanya a imposar un estat "centralista i unitari" i la renúncia de Catalunya a la reivindicació de la independència. El dirigent terrassenc ha recordat que l'Estatut va ser un "intent fallit" de renovar aquest pacte i que aquest és "l'únic punt de partida fiable" per tornar a teixir la relació entre Catalunya i Espanya. En tot aquest procés, ha dit, caldran unes eleccions en què els ciutadans triïn què volen.

Navarro ha insistit que la independència no és un camí viable i ha afirmat que tot i que el dret a decidir "sempre hi ha de ser", tot procés d'independència ha d'arrencar primer amb una majoria parlamentària. A més, ha posat l'exemple de Portugal i Irlanda, "petits estats independents" que malgrat créixer molt van caure també a la xarxa de la crisi. També ha afirmat que si el País Basc està resistint millor la crisi és perquè treu "profit del millor de tenir una Hisenda pròpia i del millor de formar part d'un estat més gran".

stats