POLÍTICA
Política 24/07/2012

El PSC contraposa el finançament "federal dels països moderns" al concert "arcaic"

CiU accepta que el pacte fiscal que aquest dimecres es debatrà al Parlament es voti per punts per facilitar el vot a favor del PSC a tots els punts excepte al model de concert. La federació segueix buscant l'abstenció del PP, que ara no vol donar per feta

M.colomer
2 min

BarcelonaEl PSC no vol acceptar una Agència Tributària pròpia no consorciada amb la de l'Estat. Aquest és el principal escull que impedeix, per ara, la incorporació del PSC al consens de CiU, ICV-EUiA i ERC entorn a un pacte fiscal basat en el concert econòmic que aquest dimecres es votarà al Parlament. El primer secretari dels socialistes catalans ha seguit defensant la seva proposta de finançament amb agència consorciada, que ha definit com a "model federal dels països moderns" i que ha contraposat al "concert arcaic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la resta de punts de la proposta del Govern, fonts consultades tant de CiU com del PSC donen per fet que hi haurà acord. El cert, però, és que el principal punt de desacord es focalitza en la columna vertebral del que ha de ser el nou model de finançament. Acord, per tant, entorn al diagnòstic de finançament insuficient, dèficit fiscal insuportable i no resolt per cap dels models aprovats fins ara, grup de treball per seguir la negociació a Madrid i nous recursos per a polítiques socials. Desacord sobre el model de concert econòmic. "No volem el xoc de trens ni un futur incert. Volem un nou model que doni més finançament per Catalunya, un model federal que és el dels països més moderns, i que sigui solidari i més equitatiu", ha asseverat Navarro.

Pista d'aterratge per al PSC

CiU ha acceptat que la votació de la proposta de pacte fiscal es faci de forma separada, per punts. Així, faciliten que amb el 'sí a tot menys al concert', el PSC pugui visualitzar diferències amb la posició del PP. "Als punts que s'adapten als principis que ha defensat fins ara el PSC mirem d'arribar a un acord i als que no, volem un acostament" que permeti l'abstenció, ha resumit. Els populars han amenaçat les últimes hores amb el vot en contra després d'haver mantingut que no seria un obstacle. CiU, però, no renuncia encara a l'abstenció popular. El PP la condiciona a un acord per defugir la confrontació amb l'Estat.

stats