EL NOU FINANÇAMENT
Política 14/07/2012

El PSC intenta forçar el consens implicant Mas

Recta final de les negociacions pel pacte fiscal. El PSC busca implicar personalment el president de la Generalitat en les negociacions per intentar el consens però CiU està poc disposada a cedir.

P. Martí / O. March
3 min
El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va valorar ahir la cimera del pacte fiscal.

BARCELONA.El PSC vol implicar personalment el president de la Generalitat, Artur Mas, en la negociació del pacte fiscal perquè considera que dins de CiU hi ha diferents estratègies sobre com ha d'anar la negociació. La tesi dels socialistes és que tant Artur Mas com Josep A. Duran i Lleida són partidaris de l'acord, però altres dirigents de CDC com Francesc Homs i Oriol Pujol serien partidaris de tirar pel dret amb el suport d'ERC i ICV. Com a prova, posen les diferències de to que van veure en la roda de premsa posterior a la cimera de partits que va fer Duran, molt més conciliadora, a ulls dels socialistes, que la que va fer el portaveu del Govern, Francesc Homs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu, Pere Navarro va demanar ahir públicament reunir-se amb Artur Mas abans del ple del Parlament del 25 de juliol, que ha d'aprovar el nou model de finançament. L'objectiu de la trobada seria desbloquejar les negociacions del pacte fiscal, que els socialistes veuen "encallades" després de la cimera de partits. El diagnòstic dels socialistes és que en la trobada no es va produir "cap moviment ni cap avenç significatiu" perquè el Govern va "ignorar" la proposta del PSC. El portaveu del patit, Jaume Collboni, va explicar ahir que la proposta de CiU està abocada al fracàs perquè la federació és "presonera d'un discurs radicalitzat i maximalista" que no porta enlloc.

El portaveu socialista va lamentar que Francesc Homs assenyalés que hi ha parts del document "innegociables" perquè dificulta la negociació. Si finalment no hi ha acord, els socialistes es plantegen votar la seva pròpia proposta en el ple del Parlament del dia 25. "Amb la proposta actual no hi ha acord", va reiterar Collboni. Els socialistes creuen que la inclusió en el document de la cimera d'un compromís per destinar de manera prioritària els nous recursos a finançar les polítiques bàsiques de l'estat del benestar no és un gest suficient per votar favorablement l'acord.

La batalla està en l'Agència Tributària, que en document posa que "col·laborarà" amb l'Estat, i el PSC vol que sigui consorciada perquè així ho estableix l'Estatut. I aquest serà el punt clau de la negociació que volen fer bilateralment amb CiU. Els nacionalistes segueixen instal·lats en una proposta de màxims que beu de les conclusions de la comissió parlamentària del pacte fiscal i que fixa l'Agència Tributària catalana com a fita. "Buscarem el consens, sí, però sense introduir ambigüitats al text", va recalcar ahir Oriol Pujol en una conferència al Cercle d'Economia.

Escenaris desconeguts

"El que demanem amb el pacte fiscal és una assumpció de responsabilitat en matèria econòmica, és un nou estatus jurídic", va subratllar Pujol davant el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell -ahir gran protagonista del dia després de les seves paraules a la sortida del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF)-; del portaveu del Govern, Francesc Homs, i del president del Cercle d'Economia, Josep Piqué. El secretari general de CDC va vendre el nou model de finançament com "l'última estació coneguda abans d'entrar en terrenys desconeguts i menys evidents".

Pujol va evitar, a pregunta d'un assistent, explicar en què consisteix el pla B del Govern en cas que fracassi la negociació amb Madrid. "La nostra feina és fer una pregunta prou concreta a l'executiu espanyol que els obligui a respondre sobre el nou model que proposem", va defensar el secretari general de CDC. I si Rajoy diu no? "La resposta no vindrà només del Govern, sinó de la ciutadania, que ha canviat el xip i per això defensa un model nou", va argumentar Pujol.

stats