POLÍTICA
Política 16/01/2012

El PSC manté l'oferta de diàleg sobre els pressupostos malgrat l'acostament de CiU al PP

Pere Navarro insta CiU a dir clarament quin pacte té amb el PP per encarar el tràmit parlamentari dels comptes d'una manera o altra

M.colomer
2 min
Pere Navarro, durant la roda de premsa

BarcelonaEl PSC manté la mà estesa al Govern per negociar els pressupostos del 2012 durant el tràmit parlamentari malgrat l'esmena a la totalitat que ha presentat aquest dilluns i a l'acostament de CiU al PP. Així ho ha anunciat el líder dels socialistes catalans, Pere Navarro, en roda de premsa aquest dilluns després de la reunió del secretariat nacional del partit. Els socialistes volen posar contra les cordes el Govern per deixar al descobert que CiU ha triat el PP com a company de viatge per reconduir l'economia del país podent subscriure un acord amb el PSC: "Mas i seu govern han decidit pactar amb el PP, amb qui comparteixen el mateix model de societat i econòmic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Navarro ha argumentat que amb l'esmena a la totalitat volen deixar clar que el PSC té una "alternativa possible" i que la seva oferta per pactar els comptes ha estat "sincera". A més, ha considerat que amb la seva alternativa, es demostra que no és cert que només hi hagi un camí per encarar la situació, com sosté el president de la Generalitat, Artur Mas, sinó que "hi ha altres camins per sortir de la crisi i fer quadrar comptes" que no passen per la "retallada indiscriminada", sinó per l'austeritat amb criteris d'equitat. Ha lamentat que CiU s'hagi decantat ja pel PP quan encara no s'ha reunit la comissió creada entre CiU i PSC que s'ha de trobar per primer cop la setmana que ve per explorar pactes de país.

Navarro ha desglossat alguns elements de la seva alternativa, com incidir de forma equitativa en els ingressos incrementant la pressió fiscal a grans fortunes, la retirada de la proposta de copagament, la recuperació de l'impost de successions, la lluita contra l'economia submergida, a més de "lleialtat institucional" amb els ajuntaments pagant-los el deute pendent.

Contra la "política submergida"

Ara bé, malgrat que el PSC "intueix" que existeix un pacte tancat entre CiU i PP –sobretot després que la federació votés a Madrid les mesures del PP sense cap contrapartida–, ha instat Mas a fer emergir a la superfície l'acord: "Apel·lem a la lluita contra la política submergida". En funció de si es confirma el pacte CiU-PP, encararan la negociació parlamentària del pressupost amb una actitud o una altra.

stats