ESTRATÈGIA SOCIALISTA
Política 15/03/2015

El PSC firma no caure més a les municipals

Els ‘barons’ del partit busquen com mantenir la seva quota de poder revalidant alcaldies metropolitanes

Sara González
3 min

BarcelonaConsigna per al 24-M: resistir. Aquest és l’objectiu que té entre cella i cella el PSC de cara a les pròximes eleccions municipals. En un moment en què el partit que ara lidera Miquel Iceta acumula anys de retrocés en tots els fronts institucionals i en què asseguren que el sobiranisme comença a baixar, els socialistes aspiren a fer un bon paper allà on tradicionalment han tingut una presència destacada. Especialment en els bastions de l’àrea metropolitana. L’estratègia: reforçar el perfil personal dels alcaldes consolidats per sobre de les sigles, esquivar el debat nacional i delimitar el discurs i les propostes a la realitat municipal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El que passi el 24-M és un punt de base sòlid del que tenim. Volem preservar els nostres espais d’influència”, explica un dels alcaldes consolidats del partit. Davant del risc que a partir del 27-S el PSC quedi relegat a una posició totalment secundària al Parlament -tal com apunten les enquestes- la prioritat de la formació és assegurar-se almenys les quotes de poder municipal. El partit ha reconegut que ha tingut dificultats per elaborar llistes, especialment als municipis de les comarques d’interior, però són conscients que la batalla important la juguen on ja governen.

El partit del cinturó

La direcció del partit dóna per fet que aconseguirà mantenir les alcaldies de les ciutats on els seus barons estan ben consolidats al govern, com ara l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Terrassa, Granollers, Lleida i Tarragona, entre d’altres. Però són conscients que també és important fer un bon paper en grans bastions que van perdre l’any 2011, especialment a la ciutat de Barcelona i en altres com Girona o Badalona.

Per aconseguir-ho, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja va marcar fa setmanes que un dels elements clau de la seva campanya serà esquivar el debat nacional. En aquest front hi perden per les dues bandes: els votants més sobiranistes han optat per altres formacions -des d’ERC fins als socialistes escindits agrupats a MES o Avancem- i els unionistes poden veure’s seduïts per partits més nous que fan bandera de la regeneració democràtica, com ara Podem o Ciutadans. Tot i això, des del carrer Nicaragua es considera que el fet que el procés sobiranista estigui tocat per les dificultats d’entesa entre els partits que en són partidaris jugarà al seu favor. Confien que el seu votant tradicional difícilment s’atrevirà a apostar per fronts d’esquerres regeneradors com els de Guanyem.

Posar l’accent en l’àmbit estrictament municipal és primordial per al PSC. Durant la campanya, i tal com evidenciaran a la convenció municipal que celebren avui a Barcelona, se centraran a fer notar com des dels ajuntaments han hagut de gestionar, amb la crisi i sense l’ajut de la Generalitat i de l’estat espanyol, i reivindicaran el llegat socialista especialment en la prestació de serveis socials a les ciutats. Més enllà d’aquest front, però, des del partit també es fomenta que els alcaldes presentin projectes propis de cara als pròxims quatre anys que resultin atractius i engrescadors per als ciutadans. Així, doncs, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, fixa com una prioritat “la industrialització” de Lleida mentre que el de Cornellà, Antonio Balmón, aposta per convertir la ciutat “en un gran parc natural”.

Cadascú emmarcat en la seva realitat local, però, una de les claus de la campanya socialista serà vendre el perfil de l’alcalde per sobre de les sigles del partit, conscients que més aviat cotitzen a la baixa, segons indiquen els sondejos. “La política municipal està fonamentada en la credibilitat de les persones. Es prima la característica local i la projecció del candidat”, explica un dels membres de la cúpula del PSC. Serà habitual, doncs, trobar cartells amb imatges dels alcaldables i sigles reduïdes a la mínima expressió. Es tracta d’una tònica que el partit ja ha aplicat en altres ocasions i que probablement CiU també seguirà en alguns indrets o fins i tot el PP en ciutats com Badalona, on considera que el producte Xavier García Albiol ven més que el nom del partit.

Els primers comicis d’Iceta

Les municipals seran també els primers comicis que afrontarà Iceta com a primer secretari del partit i serà una cita clau no només per intentar revertir la situació frenant almenys la sagnia que ha patit en els últims anys, sinó també per afrontar les eleccions generals amb un projecte federal per a Catalunya que a hores d’ara no remunta. Ni tan sols quan el sobiranisme està en hores baixes.

Iceta insta els alcaldes a “tocar de peus a terra”

La plana major municipal del PSC es va reunir ahir a Barcelona per fer públic el document marc que servirà per elaborar els programes electorals de cada municipi. En destaca la idea de “federalisme cap a baix”, que posa èmfasi en el pes dels governs locals com a “elements vertebradors” amb autonomia pròpia. “Hem de dir la veritat, resoldre problemes i tocar de peus a terra”, va assenyalar el primer secretari del partit, Miquel Iceta, als alcaldes de la formació.

stats