ELECCIONS 20-D
Política 06/12/2015

El PSC oneja la reforma de la Constitució per acabar amb la "catalanofòbia"

Chacón aposta per un canvi profund de la carta magna per garantir un nou encaix de Catalunya a Espanya, garantir els drets fonamentals i regenerar la democràcia

Sara González
2 min
Carme Chacón durant el míting a Lleida

LleidaLa proposta estrella dels socialistes en aquesta campanya és, sense dubte, la reforma de la Constitució en sentit federal. És, per a ells, la fórmula que ha de resoldre la crisi política, econòmica i territorial que pateixen Catalunya i Espanya. És per això que aquest diumenge, en què es commemora l'aniversari de la carta magna, han reivindicat des de Lleida la seva proposta a so de bombo i platerets tot erigint-se en l'única formació que pot fer realitat aquest escenari "de canvi". És la via, ha dit la candidata del PSC, Carme Chacón, per evitar que no es pugui atiar "la catalanofòbia per guanyar vots a costa de Catalunya" ni tampoc "bloquejar un país que vol conviure i vol sortir endavant".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exministra ha defensat que cal una "molt profunda reforma" constitucional, no només per tenir un estat federal que garanteixi la "convivència, la concòrdia i el diàleg" entre Catalunya i Espanya, sinó també per "garantir els drets fonamentals bàsics", com la sanitat, l'educació i la llei de dependència, i "regenerar la democràcia" per acabar amb la corrupció. "Només hi ha un vot que té la força i ambició suficient perquè la reforma sigui real: el socialista", ha proclamat la candidata del PSC.

També el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, que ha estat justament un dels artífexs de la proposta de reforma de la Constitució en sentit federal, ha reivindicat que els socialistes "s'estimen la Constitució". Tant, que la volen reformar perquè duri, si cal, "fins a 70 anys més". "Si no es reformen les coses, es fan velles i es trenquen", ha advertit.

El PSC també ha volgut llançar un missatge contra dos dels seus principals adversaris que també aposten per la reforma de la Constitució. De Podem, Chacón ha dit que són "l'esquerra que es dedica només a criticar l'esquerra", i, de Ciutadans, que mentre defensen la regeneració "donen suport al PP". També Iceta ha tingut unes paraules carregades d'ironia contra els de Pablo Iglesias: "Podem, a veure què Podem. Per governar no només s'ha de voler, se n'ha de saber".

"El vot útil per al catalanisme"

El president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, que va perdre la majoria absoluta en les passades eleccions municipals, ha reivindicat que "el vot útil per al catalanisme" és el del PSC. Ell, que va ser en un inici una de les cares més visibles dels socialistes sobiranistes del partit que finalment es va escindir, ha subratllat que "la base del catalanisme és voler el millor per a la resta d'Espanya", i per això ha fet una crida als fins ara votants de forces nacionalistes que veuen com "els han canviat el partit i la ideologia". Tota una al·lusió als votants de CDC, formació amb qui l'alcalde lleidetà manté una bona relació a l'hora d'arribar a acords a l'Ajuntament, a més de amb Ciutadans. "L'única opció és la socialista, que no hem hagut de canviar de nom i que mai canviarem de nom", ha etzibat.

stats