Política 20/09/2017

Iceta demana al Govern que renunciï a l'1-O i l'adverteix que esta posant "en perill" l'autogovern de Catalunya

Diversos alcaldes del PSC condemnen, al marge de l'executiva, l'atac a les institucions catalanes

Marc Toro
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a la roda de premsa d'aquest dilluns

Barcelona"Demanem al Govern que renunciï al referèndum il·legal i que això faci possible obrir un procés de diàleg i negociació amb totes forces catalanes i espanyoles". Així s'ha expressat el primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, més de quatre hores després que hagi arrencat el macrooperatiu policial contra el referèndum, amb entrades de la Guàrdia Civil en diversos edificis del Govern i la detenció, per ara, de dotze persones. "Els catalans tenen garantits els drets, i Catalunya com a país, la seva autonomia, només l'entestament en la via unilateral i il·legal els pot posar en perill", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta, que ha comparegut per llegir una declaració de l'executiva del PSC i no ha admès preguntes, ha evitat condemnar l'operatiu policial d'aquest dimecres. "La via unilateral està condemnada al fracàs i comporta l'actuació de les forces de l'Estat per aturar el referèndum", ha afirmat, i s'ha limitat a afegir que "la determinació de l'Estat [...] no pot implicar en cap cas limitar el debat polític i els drets consagrats a la Constitució".

Després d'afirmar que "el xoc de trens ha arribat" i cridar a la "serenitat i la calma", el líder del PSC ha demanat diàleg al govern espanyol i a la Generalitat: "Cal frenar una escalada que ens porta a tots al desastre". "Demanem al govern espanyol que doni una resposta política a un problema polític i que no pretengui que l'única resposta a aquest problema la doni el poder judicial", ha dit, si bé també ha deixat clar que s'ha de complir la legalitat.

El PSC, doncs, continua amb l'exercici d'equidistància calculada que ja ha practicat els últims dies a l'hora de valorar la mà dura de l'Estat contra l'1-O. Mentre avisa que les mesures per aturar el referèndum no poden suposar una "regressió de llibertats", també demana "respecte" per les ordres de la fiscalia i es resisteix a condemnar la repressió policial contra la campanya.

Aquesta actitud ha convertit els socialistes en blanc de gran part de les crítiques de les forces d'esquerres en els últims dies. Sense anar més lluny, el conseller de Salut, Toni Comín, deia ahir que sent "vergonya" pel PSC i va acusar el seu anterior partit de ser "còmplice dels hereus del franquisme". Així es va expressar en un acte d'Òmnium a Nou Barris, on el quart tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, va avisar Iceta que si s'alinea amb el PP no podrà "formar part de la solució" després de l'1-O.

Alcaldes socialistes aixequen la veu contra els escorcolls i detencions

El discurs que manté oficialment el PSC, però, no és unànime entre els dirigents. De moment, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha fet un tuit on, tot i reclamar diàleg, diu "no a la repressió i a la intervenció de les institucions catalanes".

Poc després, els alcaldes i alcaldesses del PSC del Baix Llobregat han fet un comunicat conjunt on expressen el seu "compromís" en la "defensa de les institucions de Catalunya i la llibertat d’expressió de la ciutadania". En aquest sentit, han demanat a l'Estat que "posi fi a les actuacions policials d’escorcolls i detencions a alts càrrecs del Govern". "Els temps de la por, les amenaces, les detencions i d’assenyalar a una persona per les seves creences polítiques han quedat lluny. En democràcia aquesta forma d’actuar no hi té cabuda".

Aquesta afirmació, això sí, la fan extensiva a "les pressions que estan patint els alcaldes i alcaldesses que han anunciat que no participaran en els preparatius per al referèndum", la majoria socialistes. "L’estratègia de la por i d'atemptar contra les llibertats, sigui per part del govern de l’Estat o pel govern de Catalunya, no és la solució al conflicte actual i no té futur. Cal fer política, aturar la via judicial i retornar a la negociació i al diàleg per avançar", afirma el comunicat. És per això que els alcaldes del PSC al Baix Llobregat acaben fent una "crida urgent" al Govern i a l'Estat perquè "retornin a la via del diàleg i de l’acord per buscar solucions al conflicte entre Catalunya i la resta d’Espanya". "Cal una reforma de la Constitució per impulsar un estat federal al conjunt d’Espanya”, conclouen.

La condemna, també al PSOE

A través de Twitter, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i dirigent del PSOE, Núria Parlon, ha dit que la "inhibició de la política degrada la democràcia i és inadmissible". Ferraz ja ha admès que al partit hi ha debat sobre algunes de les decisions de la fiscalia, sobretot la que afecta els alcaldes catalans. La presidenta de les balears i presidenta del PSIB, Francina Armengol, ha afirmat que les actuacions policials d'aquest dimecres "sobrepassen una línia vermella", i ha afegit: "El camí no són els mitjans policials ni judicials, sinó diàleg i via política".

stats