Política 07/02/2017

PSC se suma a C's i també portarà els pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries per la partida del referèndum

Els socialistes també veuen un "error" en el dictamen de la llei de pressupostos perquè consideren que s'ha fet una "jerarquització" de les esmenes aprovades

M. Esteve
2 min
La portaveu del grup parlamentari del PSC, Eva Granados, ahir al Parlament.

BarcelonaEl PSC sol·licitarà un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre la llei de pressupostos. Segons ha explicat aquest dimarts la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, en roda de premsa, tenen "dubtes" sobre la disposició addicional que reserva una partida econòmica per celebrar el referèndum el 2017. Granados ha apuntat que els socialistes no veuen clara la legalitat d'aquesta disposició, ja que consideren que la Generalitat no té "competències" per convocar el referèndum sobre la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la diputada socialista, "no es pot fer una reserva econòmica per fer una modificació legislativa que no depèn de l'òrgan per al qual es fa el pressupost". Granados creu que això provoca "incertesa en l'execució i seguretat jurídica". A més, considera que s'ha de tenir en compte el context polític actual i ha criticat que el govern tingui "amagada dins un calaix" la llei de desconnexió.

El PSC se suma, doncs, a la sol·licitud de dictamen que Ciutadans ja va anunciar la setmana passada que presentaria al Consell de Garanties Estatutàries tant per la llei de pressupostos com la d'acompanyament perquè les partides per celebrar el referèndum "xoquen" amb la Constitució, a més d'altres partides "ocultes". Això farà que el debat final per a l'aprovació definitiva dels pressupostos s'ajorni fins al mes de març.

En conèixer la notícia, el Govern ha lamentat la decisió dels socialistes, "que només es fixen en el 0,02% del pressupost –els 5,8 milions destinats a processos electorals i participatius– i retarden la posada en marxa de molts programes de caire social". Per a la portaveu de l'executiu, Neus Munté, el recurs dels socialistes és "legítim" però "irresponsable".

"Diferenciació" en les esmenes

La diputada socialista també ha explicat que han detectat un "error" en el dictamen de la llei de pressupostos relacionat amb les esmenes que van presentar els grups de l'oposició i que es van aprovar, més de 1.200. Segons ha explicat, algunes de les esmenes aprovades es troben dins d'un apartat anomenat 'Dins de la disponibilitat pressupostària', cosa que obliga a tirar-les endavant amb el pressupost establert, i altres que són dins un apartat que diu 'Subjectes a disponibilitat pressupostària', que significa que només es podran tirar endavant si hi ha els diners suficients.

Granados creu que s'ha fet una "jerarquització" de les esmenes que tenen "el mateix origen". Considera que s'ha fet una "diferenciació" entre l'origen de l'esmena entre les presentades pels grups de l'oposició i les dels "grups de suport al govern", en referència a la CUP. Per això, Granados ha explicat que estan parlant amb la resta de grups de l'oposició (Ciutadans, PP i Catalunya Sí que es Pot) per "compensar l'error" i que s'incorporin totes les esmenes en un mateix apartat.

stats