Política 19/10/2016

El PSC convocarà el consell nacional per ratificar el 'no' a Rajoy si el PSOE opta per l'abstenció

El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, assegura que la reunió amb Javier Fernández va ser "cordial", però confirma que cap dels dos va canviar de posició

Marc Toro
2 min
Iceta, després de guanyar les primàries del PSC contra Parlon

BarcelonaEl PSC manté el pols amb el PSOE i es nega a facilitar un govern de Mariano Rajoy. Ho ha reiterat aquest dimecres el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, que dimarts es va reunir amb del president de la gestora al capdavant de Ferraz, Javier Fernández.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als passadissos del Parlament, Iceta ha dit que la trobada va ser "cordial i llarga", però que ni ell ni Fernández van canviar de posició. "El PSC votarà no", ha insistit. En cas que el comitè federal d'aquest diumenge optés finalment per l'abstenció, Iceta ha confirmat que "l'executiva del PSC convocaria el consell nacional i proposaria que s'adoptés una resolució perquè els diputats del PSC mantinguin el no" a Rajoy.

El PSOE del no a Rajoy rebaixa el to i deixa sol el PSCLa reunió amb Fernández, que va ser privada, va tenir lloc a la seu del PSOE al carrer Ferraz i va durar una hora i mitja. Iceta ha explicat que va escoltar els "arguments" a favor de l'abstenció del president de la gestora, que considera que anar a terceres eleccions seria "molt negatiu" per a Espanya i per al partit.

El líder del PSC, en canvi, va defensar que no es pot deixar governar el president en funcions: "No compartim la política econòmica i social del PP, ni creiem que tingui voluntat ni capacitat suficient per combatre la corrupció", ha afirmat, per afegir que l'executiu de Rajoy és "responsable", juntament amb el Govern, del "xoc de trens" en què s'ha convertit el conflicte entre Catalunya i Espanya.

Després que en els últims dies s'hagi mostrat menys refractari a una abstenció tècnica d'11 diputats socialistes que permeti als diputats del PSC votar que no, Iceta ha insistit aquest dimecres que "el PSC vol que tots els socialistes votin no".

Voluntat de "mantenir la relació federal"

Al marge del que passi al comitè federal i en l'eventual investidura al Congrés, Iceta va traslladar a Fernández la voluntat del PSC de "mantenir la relació federal" amb el PSOE, vigent des del 1978. Segons ha explicat, el president de la gestora li va dir que si els socialistes catalans trenquessin la disciplina de vot hi hauria una "situació molt difícil que caldria gestionar", però també li va expressar "la més gran de les voluntats que la relació amb el PSC es mantingui".

stats