EL FUTUR DELS SOCIALISTES
Política 29/07/2012

El PSC s'afanya a renovar el discurs per no quedar en fora de joc amb el pacte fiscal

Roger Tugas
3 min
El PSC s'afanya a renovar el discurs per no quedar en fora de joc amb el pacte fiscal Qüestionari Els quatre maldecaps de Navarro

BARCELONAEl diputat del PSC díscol Ernest Maragall, que dimecres va votar a favor de la totalitat del pacte fiscal, va afirmar que altres dirigents socialistes opinaven com ell però que no s'havien atrevit a canviar el sentit de vot. El cert, però, és que ningú fins ara ha sortit des del partit a donar-li suport, tot i que en el consell nacional del PSC previ al ple del pacte fiscal algunes veus provinents del sector més catalanista havien reclamat un vot afirmatiu a la proposta del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop passat el ple, la direcció del PSC fa pinya entorn de la postura presa -tot i que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, manté que caldria haver-hi votat a favor- i subratllen la responsabilitat de CiU i ERC en el procés. Recorden els canvis en les propostes que els socialistes han anat presentant, acostant-se cada cop més al model de concert acordat en comissió, per ressaltar els esforços que han fet per sumar-se al consens, més grans en contrast amb les escasses cessions dels nacionalistes i els republicans.

Tot i això, són conscients de la posició incòmoda en què els situa quedar-se fora de la reivindicació del pacte fiscal. L'abstenció en els punts claus de la proposta ha generalitzat aquesta idea, però els dirigents socialistes s'esforcen a recordar que sí que van donar suport a un canvi de model, que l'agència catalana recaptés i gestionés tots els impostos i que la Generalitat tingués plena capacitat normativa.

Amb tot, la imatge d'un partit que s'oposa a un finançament millor és un estigma que el PSC no es pot permetre, especialment quan el procés renovador impulsat en el congrés del desembre encara no ha donat fruits. Les enquestes no preveuen una recuperació fàcil, seguint amb els resultats a la baixa dels últims comicis. Aprofundir en la renovació del discurs i les formes és l'antídot que es recepten per trencar amb una tendència crítica.

Qüestionari

1. ¿L'abstenció al nucli dur del pacte fiscal fa perdre centralitat al partit?

2. Què han de fer els socialistes per recuperar terreny i remuntar en les enquestes?

JOAQUIM NADAL

PRESIDENT DEL GRUP PARLAMENTARI

"Hem de poder dir què pensem sobre Eurovegas"

1.No, va ser una votació des del rigor i de la pràctica identificació amb els objectius del text aprovat.

2.Només amb fermesa, claredat i coherència i amb la mínima ambigüitat es recuperarà confiança. I mantenint la unitat i cohesió en una posició. Això vol dir, per exemple, que un dia el PSC ha de dir amb claredat què pensa sobre Eurovegas.

ÀNGEL ROS

ALCALDE DE LLEIDA

"Hem de defensar a Madrid el pacte fiscal"

1.Vam perdre les eleccions i, per tant, no és tant l'abstenció com la pèrdua de confiança dels catalans. Jo hauria optat per votar el pacte fiscal, però CiU no ha estat a l'altura. No ha tingut la generositat que nosaltres vam tenir amb l'Estatut.

2.Hem de defensar a Madrid la negociació del pacte fiscal. El PSC ha de ser el partit que més defensi Catalunya, la nostra posició és diferent de la del PP.

LAIA BONET

PORTAVEU ADJUNTA AL PARLAMENT

"Cal potenciar la renovació amb primàries obertes"

1.Compartim la major part dels aspectes del text aprovat. Qui no s'ha mogut de la centralitat és el PSC perquè la ciutadania vol un pacte fiscal possible i assolible, no com a utopia que generi frustració.

2.El PSC passa per un moment baix, però en l'últim congrés va iniciar un procés de renovació de persones, idees i formes. Cal continuar-lo i potenciar-lo. Una eina que pot servir per demostrar-ho són les primàries obertes a la ciutadania.

MONTSERRAT TURA

DIPUTADA I EXCONSELLERA

"El discurs repetitiu d'ara no convenç, cal parlar clar"

1.El PSC no va perdre protagonisme, es va sumar a Mas, a un canvi de model i a la plena capacitat de gestió de tots els tributs generats a Catalunya. És una posició històrica per al PSC. L'agència tributària catalana, però, no pot ser l'única, ja que els ajuntaments també recapten tributs. CiU i ERC, però, volien que semblés que el PSC es despenjava.

2.Cal parlar clar, hi ha un discurs repetitiu que no convenç gaire. Per què no vam sortir a dir que havíem donat suport al que demanava Mas en el pacte fiscal? Això també vol dir acceptar que calen reformes per fer sostenible l'estat del benestar, però oposades a les de la dreta.

MARINA GELI

DIPUTADA I EXCONSELLERA

"El PSC ha d'accelerar la veu pròpia al Congrés"

1.Vam votar sí, compartim el model bilateral. L'abstenció parcial, però, fa que part de la població no ho vegi i és probable que hàgim perdut centralitat en el catalanisme.

2.La majoria de Catalunya comparteix el nostre model social, però ens cal un model econòmic realista. I un projecte independent del PSOE. Cal accelerar la veu pròpia aprovada en congrés per defensar el pacte fiscal al Congrés.

stats