CRISI SOCIALISTA
Política 10/12/2016

El PSC s’agafa a l’‘operació diàleg’ per recuperar centralitat

Iceta busca un paper protagonista en l’entesa amb l’Estat

Marc Toro
3 min
El PSC s’agafa a l’‘operació diàleg’ per recuperar centralitat

BarcelonaEl PSC es va proposar en el seu XIII congrés, celebrat a principis de novembre, recuperar la centralitat a Catalunya, perduda amb l’auge de l’independentisme i amenaçada pel creixement electoral dels comuns, victoriosos en les eleccions espanyoles. Els socialistes admeten que es tractava d’un objectiu ambiciós, però fonts del partit asseguren que en l’ operació diàleg engegada pel govern espanyol hi ha una oportunitat per tenir un paper protagonista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que deixen clar que la voluntat d’entesa de l’Estat arriba tard, els socialistes aplaudeixen el canvi d’actitud a Madrid i s’ofereixen com a interlocutors davant l’escepticisme de la Generalitat. “Si el Govern no dialoga amb l’Estat, nosaltres ho farem tant com puguem”, afirma un membre de l’executiva. La imatge del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, sortint dimecres del nou despatx a Barcelona de la vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría, ho exemplifica. Fonts del socialistes recorden els incomptables cops que la formació ha fet bandera del diàleg enfront la unilateralitat, i afegeixen: “Vist el replegament de les posicions immobilistes del govern espanyol, és lògic que el PSC tingui un cert lideratge en aquest procés”.

Iceta busca el protagonisme en la relació amb el govern espanyol i també com a forjador d’una nova relació amb el socialisme espanyol. La falta d’encaix de Catalunya a Espanya és sempre un dels temes sobre la taula en el seguit de reunions que Iceta està mantenint amb barons autonòmics. Si bé l’objectiu de les trobades -la primera de les quals va tenir lloc a Sevilla, amb la presidenta andalusa, Susana Díaz-és refer ponts amb el PSOE després de la crisi pel vot diferenciat en la investidura de Rajoy, Iceta també vol teixir complicitats en la defensa de les reivindicacions de Catalunya en matèria de finançament, infraestructures o inversions públiques. “Sense obviar la reforma constitucional, que no és senzilla i requereix un temps, hi ha temes concrets que s’han d’atendre”, argumenta un membre de la direcció del PSC.

Iceta ha reconegut en diverses ocasions que reformar la Constitució pot costar almenys tres anys. En paral·lel, Iceta es vol situar com a protagonista dels diferents debats que hi ha quan es parla d’encaix. Es tracta d’abanderar la política “del peix al cove”, com ell mateix va reivindicar en una conferència al novembre. Va presentar la visita a València, amb Ximo Puig, com una manera de fer front comú pel corredor mediterrani i el sistema de finançament. També la relació econòmica entre diferents comunitats va centrar la trobada que va tenir ahir amb la presidenta balear, Francina Armengol, amb qui es va reunir a Palma. Els dos líders socialistes van reclamar més recursos per a les comunitats autònomes i un model basat en el federalisme fiscal. L’estratègia es basa a diferenciar el seu discurs del del PP per arrossegar el partit governant “a un posicionament reformista i valent i a prendre iniciatives en relació a Catalunya”.

Objectiu: amortir conflictes

La gira d’Iceta per l’Estat seguirà. Fonts socialistes apunten que hi podria haver més trobades amb barons del PSOE abans d’acabar l’any. Una de les pendents, de fet, és amb un dels dirigents més durs amb el PSC, l’extremeny Guillermo Fernández Vara. “Teixir complicitats permetrà amortir determinats conflictes posteriors”, diu un membre de l’executiva del PSC, referint-se a diferències amb el PSOE com les que hi ha pel concepte de nació.

Al marge de com quedi la relació entre el PSC i el PSOE -en ple procés de revisió-, els socialistes catalans volen assegurar-se un bon tracte amb les diferents ànimes del partit germà. Iceta, de fet, va insistir ahir en la neutralitat del PSC en la futura pugna per liderar el PSOE i promet fidelitat al pròxim secretari general, sigui qui sigui.

stats