EL NOU FINANÇAMENT
Política 19/06/2012

El PSC topa amb el PSOE pel pacte fiscal

El PSC no ho tindrà fàcil per convèncer el PSOE del pacte fiscal. Ferraz entén la reivindicació però la veu inoportuna en plena crisi i fixa l'Estatut com a límit per dissenyar el nou model de finançament.

Pere Martí
2 min
Pere Navarro va presentar ahir al Parlament una nova llei de la renda mínima d'inserció.

BARCELONA.Al PSC potser li serà més fàcil tenir veu pròpia al Congrés que aconseguir que el PSOE beneeixi el pacte fiscal que aprovi el Parlament de Catalunya. Aquesta és la percepció que tenen els dirigents socialistes després de la reunió que la setmana passada van tenir a Ferraz Antonio Balmón i Rocío Martínez-Sampere amb Helena Valenciano, vicesecretària general del PSOE; Antonio Herrando, responsable de relacions institucionals i mà dreta de Rubalcaba, i Imma Rodríguez Piñeiro, encarregada d'afers econòmics de l'executiva federal socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes espanyols "entenen" que aquest és un tema central per al PSC, segons fonts presents a la reunió, però troben com a mínim poc oportú que es plantegi en aquests moments de profunda crisi econòmica i amb Espanya intervinguda de facto . Malgrat això no es tanquen a parlar-ne però sempre que el nou model que plantegi el PSC estigui dins l'Estatut, cosa que per ara és així, perquè els socialistes catalans defensen l'agència tributària consorciada amb l'Estat. Una altra cosa és el model de pacte fiscal que s'ha de consensuar al Parlament, en un ple extraordinari que tindrà lloc el 25 de juliol.

El PSOE té por de la reacció que pugui provocar la proposta catalana en altres territoris de l'Estat on governen, com Andalusia i Astúries, i pròximament, si hi ha acord amb IU, Extremadura. La direcció de Ferraz exigeix al PSC que faci un esforç d'explicació a la resta de federacions del PSOE, especialment l'andalusa, perquè el seu vistiplau serà clau. L'actual president andalús, José Antonio Griñán, també és president del PSOE i Pere Navarro ja ha demanat audiència per parlar d'aquesta qüestió.

En paral·lel a les converses del PSOE s'haurien de produir les negociacions amb CiU, però des del PSC asseguren que no s'ha avançat gens des de la cimera del 30 de maig. Els socialistes acusen la federació nacionalista de no haver-se mogut de la proposta inicial i fins ahir no havien rebut cap document de resposta al que van entregar a la cimera.

stats