Política 04/02/2012

Escenes d'una guerra (freda) al PSOE

Les dues candidatures arriben renyides a la recta final. Aquest matí han presentat els avals màxims que permet el regalment del congrés

Joan Rusiñol
2 min

SevillaFa fred a Sevilla. Zero graus a primera hora del matí, temperatura que ha anat pujant a mesura que brilla el sol a la capital andalusa. Al 38è congrés del PSOE, l'ambient gèlid és més visible a la família Rubalcaba. Al sector Chacón, l'entusiasme –avui més contingut– és més palpable. El pinyol del candidat, representant del felipisme, de l'aparell del partit, es concentrava a mig matí a una de les entrades de l'hotel on avui el socialisme espanyol elegirà el secretari general, la persona que substituirà José Luis Rodríguez Zapatero en un dels moments més delicats del partit. En aquella part del recinte l'aire fred de fora entra més directe, hi ha menys gent que a l'altra zona i els dirigents històrics del partit no amaguen un rictus de preocupació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop les dues candidatures han entregat els avals –prop de 290 tot i que asseguren que en tenien molts més– les dues llistes s'han concentrat encara més a no relliscar en la batalla decisiva. A l'ala felipista, parlaven en veu baixa l'exministre Ramón Jaúregui; el conseller d'Interior basc, Rodolfo Ares; el president del PSOE, Manuel Chaves; el diputat Txiki Benegas, i algun baró territorial, com el jove Óscar López, de Castella i Lleó. Ha passat un moment l'encara vicesecretari general, José Blanco, que ha xiuxiuejat alguna cosa a l'orella d'un dels delegats. Ell li respon: "En tenim dos més".

A l'altra zona de l'hotel, els pro-Chacón, molt animats. Somrients. "A mi m'estiren les orelles perquè demostro massa entusiasme!", confessa l'exministre Moratinos. És d'un optimisme total. D'altres, són més moderats i demanen que ningú faci volar campanes abans d'hora. José Zaragoza, del PSC, va amunt i avall: treballa de forma incansable per la llista de l'exministra de Defensa.

I de fons, l'última escena que està teixint tot el congrés: la divisió profunda al socialisme andalús entre els seguidors de Griñán i els de Chaves. Els delegats en parlen i no ho amaguen. Falta un mes per a les autonòmiques a Andalusia, on fa un fred insòlit.

stats