Política 06/12/2014

Rajoy diu que "no comptin" amb ell per canviar res que afecti la unitat d'Espanya

El president del govern espanyol diu que la prioritat ara són les reformes econòmiques, la lluita contra la corrupció i el procés d'integració europea

J.rusiñol / M. Ferrer
1 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, avui, en l'acte de celebració al Congrés del dia de la Constitució /EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha sigut clar, aquest dissabte, sobre la possibilitat d'afrontar un procés constitucional que reculli el dret a decidir: "A mi, que no hi comptin", ha dit. S'oposa frontalment a reformar cap aspecte del text de 1978 que afecti "la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat i els drets individuals dels ciutadans". Ho ha dit abans de participar a l'acte de commemoració de la Constitució al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que, dijous, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, registrés a la cambra baixa la sol·licitud per crear una subcomissió que comenci a estudiar els canvis al text constitucional, Rajoy ha insistit que, per ell, "no és un prioritat". N'ha senyalat tres que considera urgents: continuar amb les reformes econòmiques, impulsar mesures per regenerar la democràcia i lluitar contra la corrupció i avançar en el procés d'integració europea.

Estudiar aspectes "concrets"

El cap de l'executiu espanyol ha retret al líder socialista que ara es plantegi canviar l'article 135 de la Carta Magna, que un acord entre el PSOE i el PP va modificar per prioritzar el pagament del deute públic. "Amb això no es pot frivolitzar", ha dit. La suposada manca de coherència del principal partit de l'oposició i la falta de consens previ (Rajoy assegura que hi ha punts de vista enfrontats sobre quin ha de ser l'horitzó estatal) són els dos principals arguments del govern espanyol per rebaixar les expectatives de reforma. Tot i això, admet que està obert al diàleg i que si hi ha aspectes puntals, "concrets", es poden estudiar.

stats