Política 26/06/2011

PSOE i PP augmenten la pressió sobre Bildu

Les declaracions de Zapatero, Rubalcaba i Rajoy sobre Bildu intenten desacreditar una formació que ha aconseguit més poder del que es pensaven. Després que l'esquerra abertzale ha renunciat a la violència, els dos principals partits de l'Estat li exigeixen que reclami a ETA que es dissolgui

Miquel Codolar
2 min
Rubalcaba, aquest dissabte, a Madrid / EFE

MadridEls propers dies el debat de l'estat de la nació espanyola obligarà el PSOE i el PP a cosir els draps que han anat llançant durant aquests últims mesos per elaborar un discurs coherent que els singularitzi i que els presenti com a diferents i millors que el contrincant electoral. Però per molt que accentuïn les diferències per mostrar un perfil propi, que en el cas del PP es basarà en les crítiques a la gestió econòmica del PSOE, hi ha un aspecte amb el que seguiran anant de bracet, encara que amb matisos diferents. En contra del que van concloure les deliberacions i sentències dels tribunals, tant Zapatero i Rubalcaba al PSOE com Rajoy al PP seguiran defensant que cal anar amb compte amb Bildu per la suposada proximitat de la coalició a ETA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquests últims dies la pressió sobre Bildu ha crescut per part dels dos grans partits espanyols. Aquest diumenge Rubalcaba acusava la formació de perdre crèdit per apostar per mesures que considera irrealitzables, com deixar de pagar al rei espanyol o retirar part de l'exèrcit de l'Estat del País Basc, tal com va reclamar dissabte el portaveu de la coalició Peio Urizar. Rubalcaba va reaccionar a aquestes declaracions dient que “la credibilitat de Bildu disminueix cada dia que no demana la dissolució d'ETA”. Però Bildu va fer aquestes propostes abans de les eleccions i fent-les va obtenir 276.000 vots. Rubalcaba, a més, ha manifestat en diverses ocasions que “no s'ha fet prou” políticament per evitar la presència de Bildu a les institucions. “No m'agrada gens que Bildu governi”, va dir l'encara president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, fa dos dies.

El PP repeteix que Bildu i ETA són el mateix sense cap atenuació. Fins i tot els diaris de la dreta espanyola sovint fan servir ambdues paraules com sinònims. Fa uns dies Mariano Rajoy va assegurar que la seva formació segueix sense ser partidària “que la coalició Bildu estigui a les institucions mentre ETA no es dissolgui” i per això va indicar que no espera “res de bo” de l'alcalde de Sant Sebastià. Ahir mateix el vicesecretari de comunicació del PP, Esteban González Pons, va mostrar la seva “preocupació” pel “creixement del poder” al País Basc de Bildu, una coalició que “ja està mostrant qui són: Batasuna, però amb més poder”.

El judici que comença aquest dilluns a l'Audiència Nacional contra l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi i altres acusats per intentar reconstruir la formació il·legalitzada a través del grup Bateragune, serà un argument més per atacar Bildu.

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats