Política 28/07/2014

Pedro Sánchez prioritzarà les reformes socials a un pacte sobre Catalunya en la reunió amb Rajoy

El nou secretari general del PSOE espera "concrecions de Rajoy" però va a la Moncloa amb la voluntat d'un pacte

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pedro Sánchez amb la nova presidenta del PSOE, Micaela Navarro, i el nou secretari d'Organització, Óscar Luena. EFE

MadridPrimer escoltar i després proposar. És l'estratègia que seguirà el nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en la reunió amb el president del govern espanyol aquesta tarda a les 17h. Sánchez espera "la concreció" de Rajoy sobre el debat sobiranista a Catalunya, tot i que adverteix que "no és el moment d'aixecar murs sinó de bastir ponts, ja que aquesta és l'obligació del govern espanyol". "El plantejament és que el conflicte territorial ha fet evident la reforma de la constitució per replantejar l'arquitectura institucional del nostre país -ha matisat-. L'Espanya autonòmica ha de fer un pas endavant enfront l'Espanya federal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La consulta, segon punt de la trobada

Però per a Pedro Sánchez la qüestió catalana no ha de ser el principal eix de la trobada. Considera que "més urgent encara que la condició catalana" ha de ser el plantejament de reformes socials. I ha avançat una de les primeres mesures que proposarà: una ajuda per als parats sense prestació. "Em sembla inacceptable que a Espanya avui en dia només el 57% dels aturats tinguin cobertura. N'hi ha molts que no tenen cap ingrés per sostenir la família", ha assenyalat.

Voluntat de pacte

Sánchez oferirà un diàleg "lleial i directe, però també molt clar" a Rajoy pel que fa les posicions del PSOE sobre problemes urgents i importants de la ciutadania espanyola.

Preguntat sobre si lleialtat significa pacte, el nou secretari general del PSOE ha defensat que entén la política com un exercici de pacte, "però no de gran coalició. "Primer cal conèixer les propostes de Rajoy. Dic que sí al pacte com a concepte, però cal dotar-los de contingut", ha afegit. Tot i això, ha matisat que "hi ha molt poca voluntat de pacte per part del PP".

A dos dies de la reunió amb Mas

Rajoy i Sánchez es reuneixen a les 17h a la Moncloa amb el debat sobiranista a Catalunya com a eix principal de la trobada. Tot seguit, està previst que es dirigeixin a la premsa des d'allà mateix, un fet poc comú en les anteriors reunions de Rajoy amb el fins ara secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, on les declaracions es feien en les seus del partit respectives: Gènova i Ferraz. S'especula així que tant Rajoy com Sánchez llancin una resposta d'Estat a Artur Mas, que es reunirà el dimecres amb el president espanyol.

La nova executiva del PSOE s'ha reunit aquest dilluns per primer cop a Ferraz després que els més de mil delegats de la formació reunits aquest cap de setmana a Madrid l'aprovessin amb un 86,2% dels vots. Està presidida per l'andalusa Micaela Navarra i el fins ara secretari general del PSOE a La Rioja i home de confiança de Sánchez, Óscar Luena, que és el nou secretari d'Organització del partit.

stats