Política 27/07/2014

Pedro Sánchez acusa Pujol d'"hipòcrita" per parlar de pàtria però prioritzar el seu patrimoni

El secretari general del PSOE diu que catalans i espanyols es volen "separar" de la corrupció

J.rusiñol/m.ferrer
2 min
Pedro Sánchez, durant el discurs de clausura al congrés federal extraordinari del partit / EFE

MadridDures crítiques del nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. En el discurs de clausura del congrés extraordinari que els socialistes han celebrat aquest cap de setmana a Madrid ha assegurat, apel·lant a Miquel Iceta: "Miquel, vosaltres feu pàtria cada dia. Que hipòcrita el patriotisme d'aquells que, entre pàtria i patrimoni, trien patrimoni i se l'emporten a un paradís fiscal". El plenari s'ha posat dret aplaudint les seves paraules.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha promès al PSC que treballarà per una reforma federal de la Constitució, l'única via –ha dit– possible entre "la recentralització i el separatisme". "És la única que garanteix la unió de tots els pobles d'Espanya", ha conclòs.

Demà, dilluns, es reuneix amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb qui molt probablement abordarà el procés català, a dos dies de la reunió del cap de l'executiu amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

Des de la defensa del federalisme, el nou home fort del PSOE ha deixat clara la seva oposició rotunda al sobiranisme, aprofitant el cas Pujol. Ha assegurat que espanyols i catalans es volen "separar" dels mateixos problemes, entre els quals ha citat la decadència institucional i la corrupció, "que pel que estem veient n'hi ha molta a Catalunya", ha dit.

Aval al socialisme català

En la seva intervenció, de més de 50 minuts, ha citat un històric del PSC, Isidre Molas, per explicar que ell no és un federalista pragmàtic, d'última hora, sinó que hi creu per la via dels "sentiments". També ha lloat el paper de Pere Navarro en el debat territorial, que a partir d'ara forma part de la nova executiva com a vocal, sense una àrea de treball assignada. L'ex primer secretari del PSC i el seu entorn van apostar per ell en la campanya interna per elegir secretari general.

Sánchez ha agraït la feina dels socialistes catalans –els gestos de complicitat amb Iceta han estat evidents– de qui ha afirmat que són "els únics" que han aixecat "la bandera de la convivència" en un marc de "tensió i fractura social".

A l'executiva hi ha inclòs Mertixell Batet, que va donar suport a Eduardo Madina, el candidat que va imposar-se a Catalunya. No obstant això, la seva entrada a l'equip directiu de Ferraz no és fruit d'una negociació entre els dos equips, sinó entre el nou líder del PSOE i Iceta.

stats