Política 16/06/2017

El PSOE afronta un congrés del qual vol sortir “unit” i “amb rumb a la Moncloa”

Pedro Sánchez agafa les regnes del partit i rebaixa els postulats ideològics més incòmodes per a la vella guàrdia

Maiol Roger / Marc Toro
2 min
La diputada i futura vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, aquest divendres al Palau Municipal de Congressos de Madrid

MadridEl nou PSOE de Pedro Sánchez s’acabarà de configurar en el 39è congrés, que el partit celebrarà aquest cap de setmana a Madrid. Després d’una greu crisi que el va deixar a les portes de la ruptura, Sánchez assumeix el repte de sortit del conclave amb una formació "unida" i que "posi rumb a la Moncloa", tal com ha afirmat aquest migdia en declaracions als periodistes la futura vicesecretaria general del partit, Adriana Lastra. S'hi sumava el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al vídeo setmanal adreçat a la militància: "La feina per desplaçar el PP i Rajoy del govern espanyol comença al congrés del PSOE".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada asturiana, que va ser coordinadora de campanya de Sánchez a les primàries, ha volgut contrarestar l’estratègia de Podem amb la moció de censura al Congrés, amb la qual el partit de Pablo Iglesias es va presentar com a alternativa al govern espanyol. "Som l’esquerra real, som l’esquerra de govern", ha emfatitzat, en una sentència que també es pot llegir en el lema que presideix el Congrés: "Som l’esquerra".

El partit dibuixarà aquest cap de setmana l’estratègia política, que passa per corregir el rumb que va agafar el partit després de l’abstenció a Rajoy i el defenestrament de Sánchez. No obstant, Lastra ha descartat que el nou líder del partit assumeixi un programa d’extrems que pugui espantar la vella guàrdia del partit: “Volem sortir [del congrés] amb un projecte polític que ens representi a tots”. Sánchez ha volgut demostrar aquesta voluntat inclusiva incorporant un dels seus rivals a les primàries, Patxi López, a l’executiva. Lastra no ha descartat que també hi hagi algú pròxim a la candidatura de Susana Díaz. La presidenta andalusa ha renunciat a presentar batalla al congrés, i el secretari general tindrà un conclave plàcid.

Una de les incògnites a resoldre és qui serà el portaveu parlamentari. El que ho és de forma provisional, José Luis Ábalos, que serà secretari d’organització, ha subratllat aquest matí que el seu càrrec és "transitori". Lastra, que com a diputada no s’ha descartat per al càrrec, ha demanat esperar al final del congrés per conèixer el nom que representarà Sánchez a les Corts. Amb Catalunya no hi haurà cap canvi. Ho deixa clar el propi Ábalos en una entrevista publicada aquest divendres a l’ARA, on manté que l’estratègia del PSOE passa per estar "al costat de la llei" per aturar el referèndum.

També ho ha subratllat Lastra en afirmar que "tot Espanya" sap la posició del PSOE respecte als partits independentistes, i ha afegit que en grans "polítiques d'estat", com la "qüestió catalana", els socialistes estan disposats a anar de la mà dels populars. Al mateix temps, però, Lastra ha volgut deixar molt clar que el PSOE no serà la "crossa" del PP ni serà "còmplice" de les retallades i les desigualtats dels últims 5 anys.

stats