Política 11/05/2016

El PSOE avisa Ximo Puig que no permetrà que el PSPV es presenti amb Podem al Senat

Els socialistes fan del referèndum a Catalunya la seva línia d'atac a Iglesias. Ferraz autoritzaria un acord PSPV-Compromís

Ara
2 min
Hernando

BarcelonaLa proposta del secretari general del Podem, Pablo Iglesias, al PSOE per anar junts al Senat ha obert una nova polèmica dins dels socialistes. Tot i que Pedro Sánchez va rebutjar ahir ràpidament la proposta d'Iglesias, al País València el PSPV va aprovar obrir negociacions amb Compromís, Podem i IU per articular una candidatura conjunta a la cambra alta. Una possibilitat que el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha avisat aquest dimecres que el partit no avalarà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a la Cadena SER, Hernando ha avisat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que el comitè federal del PSOE "no serà favorable" a aquest acord "per coherència, programa i model d'Estat". Tanmateix, s'ha mostrat convençut que no caldrà arribar al punt que el comitè federal hagi de desautoritzar els socialistes valencians perquè el PSPV no tancarà l'acord amb la resta de forces.

Hernando ha dit, però, que "no hi hauria cap problema" en una candidatura del PSPV amb Compromís, el seu soci de govern autonòmic, i ha confiat que Ximo Puig reconsideri la seva postura d'incloure a la coalició Podem. "No hi hauria cap problema, i ho podria qüestionar el comitè federal, si aquest pacte fos amb Compromís, una organització política de l'àmbit de la comunitat autònoma, però no amb una força estatal el programa de la qual en el tema territorial divergeix tant del PSOE", ha al·legat Hernando després de recordar que Podem defensa el dret a decidir a Catalunya i altres territoris.

El portaveu del PSOE al Congrés ha remarcat que l'aposta de Podem per celebrar un referèndum a Catalunya fa inviable un acord amb els socialistes: "No podem anar a les llistes amb un partit que proposa allò que durant quatre mesos se'ns va posar com a línia vermella al comitè negociador", ha explicat. Segons Hernando, entre la reforma del model territorial que defensen els socialistes i el referèndum "hi ha un abisme".

El dirigent socialista ha carregat contra Iglesias per la forma com actua: "A mi no em sembla de fiar", ha apuntat, i ha criticat que actuï amb "tacticisme". "La política no pot ser sempre escenificació", ha afegit.

L'espantall del referèndum

Hernando no ha estat l'únic socialista que ha carregat contra Podem. També el president del Congrés, Patxi López, ha fet del referèndum a Catalunya la principal arma per atacar el partit lila. Segons ha dit en una entrevista a Radio Euskadi, el PSOE no pot governar amb Podem "si ofereix referèndums a tot aquell qui alci la mà".

IU desconeixia la proposta de Podem

La proposta de Podem al PSOE per anar junts al Senat no només va agafar per sorpresa els socialistes. També en declaracions a RNE, el secretari d'organització d'IU, Adolfo Barrena, ha explicat aquest dimecres que la seva formació desconeixia que Iglesias tingués intenció de fer aquesta oferta als socialistes.

stats